Srbsko orožje v rokah ISIS v Siriji in Jemnu

Srbsko orožje v rokah ISIS v Siriji in Jemnu

Bolgarska novinarka Diljana Gajtandžijeva, ki je razkrila, kako ameriški diplomati sodelujejo pri proizvodnji biološkega orožja v Gruziji, tokrat na spletni strani Arms Watch razkriva pot orožja iz Balkana na Bližnji vzhod.

Screen Shot 2019-09-06 at 10.56.41.png

Pred kratkim je novinarka anonimno prejela eksplozivne dokumente srbskih državnih podjetij, ki proizvajajo orožje: Krušik in Jugoimport SDPR. Dokumenti zajemajo e-pošto, pogodbe, fotografije, razpored dostave in pakiranja s številkami orožja in njihovih kupcev. Med prejetimi dokumenti so tudi skenirani potni listi trgovcev z orožjem in vladnih predstavnikov iz ZDA, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov. V zadnjih treh letih so bili v Sirijo in Jemen prodano najmanj tri milijone kosov srbskega orožja (minometne granate in rakete).

Novi dokumenti so zelo pomembni, kajti razkrivajo največjo laž, piše Gajtandžijeva, da se ZDA borijo proti terorizmu, v resnici pa ga podpirajo. Razkrita je tudi tajna koda enote ameriškega poveljstva za posebne operacije, imenovana Task Force Smoking Gun. Delovala naj bi na Hrvaškem od leta 2017, zadolžena pa je za preusmeritev več ton orožja in streliva iz Evrope v Sirijo.

Srbsko orožje pri teroristih v Siriji


Leta 2015 je ameriško sponzorirana stran Svobodna Evropa objavila pojasnila z izjavami iz Srbije, da naj bi bilo najdeno srbsko orožje v Iraku in Siriji v rokah islamskih teroristov ISIS, še iz časov nekdanje socialistične Jugoslavije, ki je poslovala s temi državami.

Robert Fisk je leta 2018 potrdil, da je v Siriji v Alepu najdeno orožje srbskega porekla iz tovarne Zastava, ki je bilo dostavljeno Al Kaidi in Al Nusra Fronti iz Savdske Arabije. Kakor so mu pojasnili v srbski tovarni in kakor kažejo tudi dopisovanja, je bilo srbsko orožje izvoženo v Bolgarijo in Romunijo, in ne v države, v katere je prepovedano izvažati orožje. ZDA pa, kot kaže, orožje s pomočjo svoje diplomatske mreže ponovno izvozijo.

Po sledeh orožja


Arms Watch, kjer so objavljeni dokumenti o izvozu orožja iz srbske tovarne Krušik, so novinarki Diljani Gajtandžijevi omogočili, da je izsledila serijo orožja 04/18. V skladu z dokumenti je 82-milimetrske granate M74HE KV oznake 04/18, ki so se pojavile v videoposnetku Islamske države v Jemnu, kupilo ameriško podjetje Alliant Techsystems LLC (podružnica v 100-odstotni lasti ATK Orbital, ZDA) v imenu ameriške vlade. Izvoznik je bilo srbsko državno podjetje Jugoimport SDPR. Pakirni seznam orožja za njihov izvoz je bil podpisan 12. februarja 2018. Kupili so ga v skladu s pogodbo MP00135498 med Jugoimports SDPR in Alliant Techsystems LLC, ZDA. Količina orožja je bila 10.500 kosov.

Granate v videoposnetku Islamske države v Jemnu (sklop 04/18, 10.500 kosov), so bile iz Srbije odpeljane na letalu Silk Way na relaciji Beograd – Kabul, rezerviranega za 8. maj 2018. Končni uporabnik – tako je zagotavljala ameriški kupec naj bila bila afganistanska vojsko (ANA). V istem letu je bilo prepeljanih tudi 2.406 kosov (sklop 06/18) in 2920 kosov (sklop 07/18) 82-milimetrskih granat, katerih končni uporabnik naj bi bila afganistanska policija (ANP).

Skupaj je bilo v Afganistan dostavljenih 40 236 kosov orožja in streliva v štirih letalskih prevozih maja 2018. Orožje in strelivo je v imenu ameriškega ministrstva za vojsko kupilo podjetje Alliant Techsystems LLC (ATK) v skladu z ameriško zvezno pogodbo za 81, 5 milijonov dolarjev (pogodba W52P1J16D0058-0006).

Diplomatska pošta, ki jo je novinarka prejela 2017, pa je razkrila, da je Silk Way Airlines opravil 350 diplomatskih letov z orožjem za teroriste v Siriji, Afganistanu, Jemnu in Afriki. Lete so najeli Pentagon, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. Orožje je bilo tajno pretovorjeno v Baku, letalsko bazo Incirlik, letalsko bazo princa Sultana, kjer so se letala ustavila zaradi tehničnih pristankov, po katerih so nadaljevala prazna do končnega cilja. Novi pridobljeni dokumenti dokazujejo, da se to mednarodno omrežje za pošiljanje orožja še nikoli ni ustavilo in še vedno deluje.

Britanski posli


Druga zanimiva podrobnost v izluščenih dokumentih so tudi cene posla. Na primer, ena od pogodb po sporazumu med Krušikom in družbo Sierra Four Industries iz Velike Britanije je cena za nakup orožja 7.842.910 dolarjev. Nadaljnji pregled v ameriškem registru zveznih pogodb pa kaže, da je cena po tej pogodbi precej višja - 12.417.458 dolarjev (ali 4,5 milijonov dolarjev višja od cene v pogodbi s Krušikom), ki odpira resno vprašanje, kje je preostali denar?

Glede na pridobljeno e-pošto je bilo orožje odpremljeno s tovornjaki iz Srbije v ameriško skladišče orožja v Podhumu na Hrvaškem, ne pa v Romunijo ali Kuvajt, kot je navedel britanski posrednik. Naslov, naveden na nalepkah, je naslov skladišča hrvaške državne vojaške družbe Agencije Alan (predelovalnica Grobnik) v Podhumu, približno 30 km od letališča Reka. Agencija Alan ima s Pentagonom sklenjeno pogodbo v višini 17, 6 milijonov dolarjev za dobavo orožja zunaj ZDA (2017-2018).


Srbske minometne granate, ki jih je izdelal Krušik, so bile posnete v rokah Al Nusra Fronte (Al Kaida je v Siriji preimenovana v Fath Al Sham Front). 3. marca, 2019 so v Siriji odkrili srbske minometne granate iz Krušika, skrite v podzemnem skladišču, ki so jih na tem območju uporabljale oborožene teroristične skupine.

ZDRAVJE, KAKOVOST in UDOBJE - preizkusite izdelke  ZELENE TRGOVINE  .

ZDRAVJE, KAKOVOST in UDOBJE - preizkusite izdelke ZELENE TRGOVINE.

Druga Evropa: »V Somaliji bolj varno v kot v Londonu«

Druga Evropa: »V Somaliji bolj varno v kot v Londonu«

Velika Britanija v oblasti kraljice in razvratnih princev

Velika Britanija v oblasti kraljice in razvratnih princev