Macron priznal: »Nadvlade Zahoda je konec«

Macron priznal: »Nadvlade Zahoda je konec«

Predsednik Francije Emmanuel Macron je v nagovoru tujim ambasadorjem priznal, da se zahodni prevladi v svetu bliža konec. Dobesedno je izjavil: »Svetovni red se trese kot še nikoli«.

Macron ocenjuje, da se svet spreminja z velikimi pretresi, ki se nedvomno odvijajo prvič v naši zgodovini, na skoraj vseh področjih in z velikimi razsežnostmi. Po njegovem mnenju doživljamo konec zahodne nadvlade po svetu. Podobno se je izražal tudi na ekonomskem srečanju G7. Zanimalo ga je celo sodelovanje z Rusijo, ki je zadnja leta v mainstream medijih dežurni krivec za nepojasnjene smrti, sestreljena letala in rezultat volitev.

Med drugim je povedal: »Poglejte Indijo, Rusijo in Kitajsko. Imajo veliko močnejši politični navdih kot Evropejci danes. O našem planetu razmišljajo z resnično logiko, pravo filozofijo in domišljijo, ki smo jo mi nekoliko izgubili.«

Kot vse kaže, je geopolitična prevlada Zahoda postavljena na kocko. Ruski predsednik Vladimir Putin javno svetuje ameriškemu predsedniku, naj kupi od Rusije orožje. Turčija na primer, ki je članica NATA, je to že storila.

Vojaška taktika ameriških in evropskih (neo)kolonialnih sil do zdaj je bila: menjava oblasti v oddaljenih državah in ustvarjanje kriznih žarišč, kamor lahko pošiljajo ubijati in umirati svoje »nižje« sloje in kjer si »višji« sloji služijo medalje. Vmes zahodno gospodarstvo zida, kar sproti rušijo. Do zdaj je ta princip plenjenja deloval. Da se svetovne razmere spreminjajo, smo priča pri neuspelih državnih udarih v Siriji, Venezueli in zdaj, kakor vse kaže, tudi v Hongkongu. Ukrajina, kjer se je zahod vpletel v menjavo vlade, pa tone v neonacizmu in ekonomskem razpadu. Stanje v Ukrajini je tako porazno, da je Belorusija zaprla mejo z Ukrajino kot proti teroristični ukrep.

Razlog za dramatične spremembe na geopolitični sceni utegne biti predvsem ekonomski, sicer sta Rusija in Kitajska pridobil tudi vojaško moč. Na drugi strani se v Evropi in ZDA množijo brezdomci, migrantske in begunske stiske naraščajo, prav tako pa tudi socialno zanemarjanje ranljivih skupin ter javno zdravstvo.
Financial Times omenja, da so banke potrdile prelomnico v pogledu na svetovni sistem. Ne morejo se zanašati na orodja, ki so jih pred finančno krizo uporabljale za oblikovanje gospodarskega okolja, in ZDA ne morejo več šteti za predvidljive akterje gospodarske ali trgovinske politike.

Macron je nakazal, da je bila napaka, da je na pobudo ZDA Evropa nenehno zavračala Rusijo, ki se je zato strateško povezala s Kitajsko. Rusija in Kitajska imata od tega velike koristi, Evropa pa veliko manjše.

ZDRAVJE, KAKOVOST in UDOBJE - preizkusite izdelke    ZELENE TRGOVINE   .

ZDRAVJE, KAKOVOST in UDOBJE - preizkusite izdelke ZELENE TRGOVINE.

Ekologija brez delavskih pravic je plen za kapital

Ekologija brez delavskih pravic je plen za kapital

9/11 – Rezultat raziskave: Ogenj ni zrušil stavbe 7

9/11 – Rezultat raziskave: Ogenj ni zrušil stavbe 7