Iran: »Trump bo plačal«

Iran: »Trump bo plačal«

V četrtek so odjeknile eksplozije na dveh tankerjih v Omanskem zalivu, na norveškem in japonskem. Nihče od članov posadk ni ranjen. ZDA trdijo, da so eksplozije napad Irana – natančneje min v morju, japonski mornarji poročajo, da je šlo za napad iz zraka. Iranske posadke so ob eksplozijah pomagale mornarjem in jih evakuirale.

So ZDA spet v fazi krvoločnega psihopata, ki išče svojo žrtev? Na vsak način želijo napasti Venezuelo, ker so tam tudi ruske in kitajske vojaške sile, se zadržujejo.

Zato so usmerili svoje napore v Iran. Vsakemu vojaškemu nagonu ZDA takoj priskoči na uslugo imperij Velike Britanije in okrutna Savdska Arabija. Druge države čakajo, kaj bo. Rusija je proti vojni.

Elijah J. Magnier piše, da je japonski premier Abe Šinzo prenesel sporočilo Donalda Trumpa Iranu, naj izpustijo 5 ameriških zapornikov. Trump poziva Iran za pogajalsko mizo in je pripravljen preklicati ameriške sankcije. Vendar ni bilo podano nobeno jamstvo za zamrznitev ali preklic sankcij. Iranski vrhovni verski voditelj ajatola Ali Hamenej, je zavrnil ameriško sporočilo in vsak dialog z ameriškim predsednikom in rekel japonskemu gostu, da meni, da je Trump ni vreden, da bi se z njim pogovarjali.

Screen Shot 2019-06-16 at 12.18.43.png

Kakor navaja Pepe Escobar, ZDA preusmerjajo pozornost, saj se te dni sestajajo Iran, Rusija, Kitajska, Pakistan in Indija. Azija želi presekati ameriško nadvlado s pomočjo gospodarstva, ZDA stavijo na karto vojaške nadvlade.

Očitno se Iran počuti močnega, Magnier piše, da so dobro obveščeni iranski viri zavzeli stališče, da »če Iran ne more izvoziti nafte skozi Perzijski zaliv, nihče na Bližnjem Vzhodu tega ne bo mogel«. Zato poznavalci pričakujejo ponovitev napadov na tankerje glede na odločitev ZDA, da z vsemi sredstvi ustavi pretok nafte. Vendar se bo nafta prenehala dobavljati svetu, če Iran ne more izvažati svojih dveh milijonov sodčkov na dan.

Če se bodo napadi na naftne tankerje nadaljevali, bodo zavarovalnice povečale svoje zahteve, kar bo močno podražilo nafto. Iran zato samozavestno sprašuje, kaj bosta Trump in Evropa ponudila svojim ljudem, ko bo cena nafte postala nedostopna? Skozi Zaliv se prepelje 30 % vsega prometa z nafto.

Napetost v Zalivu je nastala, ko se je Trump odločil umakniti iz jedrske pogodbe z Iranom, ki zdaj zahteva plačilo. Če Iran ne more izvažati svoje surove nafte, so pripravljeni tudi na vojno. Na potezi so ZDA.

Uporabljajte ekološko! Obiščite    ZELENO TRGOVINO   .

Uporabljajte ekološko! Obiščite ZELENO TRGOVINO.

38.000 solz za parlament

38.000 solz za parlament

Kako oropati Slovenijo za tri milijarde?

Kako oropati Slovenijo za tri milijarde?