Provokacije na Kosovu, kamor so ZDA vrnile vojake ISIS

Provokacije na Kosovu, kamor so ZDA vrnile vojake ISIS

Včeraj zjutraj so na severu Kosova pripadniki posebne policije aretirali 30 oseb zaradi suma sodelovanja v organiziranem kriminalu. Vendar so pri tem bili oškodovani tudi civilisti, poroča Sputnik.

Po navedbah lokalnih medijev so tako imenovane kosovske [albanske] posebne sile (ROSU) vstopile v srbska naselja na severu pokrajine in pridržale več srbskih policistov.

Na Kosovo junija prihajata Madeline Albright in Hillary Clinton na proslavo ob Natovem napadu na Srbijo. Clintonova je kot takrat prva dama veliko prispevala k temu, da je Kosovo lahko razglasilo neodvisnost. Čeprav večina meni, da vloga Kosova predvsem, da je ena največjih NATO baz na pragu Evrope - kamp Bondsteel.

Med včeraj aretiranimi je bil tudi pripadnik Združenih narodov Mihail Krasnoščekov, ruski državljan. Rusija je dejanje označila za nezaslišan incident in kršenje diplomatske imunitete. V tem dejanju Rusija vidi predvsem provokacijo ameriške zunanje politike na Balkanu. Srbski predsednik Vučić je izrazil zaskrbljenost in si želi, da se incident ne bi širil.

Pripadniki ISIS na Kosovu

Že leta 2013 je bilo ugotovljeno, da so na Kosovu baze za urjenje teroristov ISIS in Daesh. New York Times pa je leta 2016 opisal Kosovo kot »plodna tla za ISIS«. Medtem ko je ta mesec Financial Times navedel, da se je v Siriji borilo okvirno 300 pripadnikov teroristične organizacije ISIS s Kosova, zdaj pa so jih več kot sto vrnili domov na Kosovo.

Po mednarodnih podatkih je v Siriji za teroristično organizacijo ISIS leta 2017 delovalo še 138 oseb s Kosova. CBS navaja, da se je aprila 2019 110 pripadnikov ISIS vrnilo na Kosovu, po zmagah sirske vojske nad teroristi. Vrnitev pripadnikov ISIS so omogočile ZDA. Natančneje iz Sirije je pripadnike ISIS pripeljalo v Prištino ameriško letalo. Med vrnjenimi pripadniki ISIS je veliko žensk in otrok, vendar tudi moških vojakov. Mednarodne varnostne agencije so zaradi tega izrazile zaskrbljenost.

Strokovnjakinja za terorizem Anne Speckhard, ki je komentirala nedavni poboj islamskih skrajnežev v Šrilanki, je opisala primer radikaliziranih teroristov s Kosova. Vrnjeni vojak ISIS na Kosovu je Speckhardovi želel, da bi bila obglavljena in se posmehoval programu rehabilitacije. Ni pozabila omeniti pomembne vloge žensk pri islamskih skrajnežih, ki so prav tako radikalizirane. Ko se teroristi ISIS vrnejo v Evropo, dobijo zelo kratke zaporne kazni, ker je krivda težko dokazljiva, je povedala Speckhardova.

Po strokovnih analizah se vojaške napetosti na tem koncu Balkana, krepijo.

Foto: Twitter

Bilderberg 2019: od Brexita do Rusije

Bilderberg 2019: od Brexita do Rusije

Rusija o neonacizmu v Sloveniji

Rusija o neonacizmu v Sloveniji