Evrovizija v Izraelu: umazana politika in posel

Evrovizija v Izraelu: umazana politika in posel

Piše: Dejan Pestotnik

Za začetek se vrnimo v leto 2018. Zmagovalka Evrovizije v Lizboni je bila Netta Barzilai s pesmijo Toy. Pevka je bila pripadnica izraelske vojske, ki je pogosto obtožena zločinov nad civilnim prebivalstvom v Palestini, še huje, nad otroki. Zato številne organizacije po svetu bojkotirajo letošnji izbor evrovizijske popevke v Izraelu. Gre za zelo dolg seznam združenj in posameznikov.

Kako je možno, da pripadnico sil, ki so povezane s smrtjo otrok, ovenčajo na Evroviziji, se je spraševala organizacija BDS? Izraelska oblast, kjer je letos evrovizijsko tekmovanje, takšne kritike označuje kot »širjenje negativnosti«. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je namreč lani pozdravil zmago Izraela na Evroviziji 2018 z besedami, da gre za izjemno čast.

Zelo nečastno in nekateri pravijo tudi apartheidu podobno propagando, pa si je Izrael privoščil na račun aktivizma BDS (Boycott, Divestment, Sanctions), ki si prizadevajo za pravice Palestine. Izraelska vlada je prav s kraticami BDS opremila promocijsko stran Izraela.

»Gej turizem«

Tel Aviv je ekonomsko, gospodarsko in kulturno središče Izraela. Zaradi lege ob morju, klimatskih razmer in vlaganj se je mesto razvilo v sodobno turistično destinacijo. Tel Aviv je namreč eno izmed najbolj LGBT+ prijaznih mest na svetu. Pravzaprav bi ga lahko označili kot svetovno gej prestolnico. Vsakoletni dogodek Tel Aviv Pride Parade namreč privabi na tisoče turistov iz celega sveta. Obseg »gej biznisa« finančno že dosega mesta, kot so Amsterdam, San Francisco, New York, London in Berlin … S tem ni prav nič narobe. Vemo, da je »gej biznis« ena od najdonosnejših turističnih panog. Znano je, da gejevska populacija, ki hodi na posebne dogodke nadpovprečno zapravlja. Druženja so najpogosteje v barih, restavracijah, zabave pa v nočnih klubih. Gre za posel, ki se ne ozira pretirano na aktualna politična vprašanja. Lahko rečemo tudi, da je za gej populacijo Evrovizija nekaj takega, kot božič za obdarovanje in prav v Tel Avivu je letošnji izbor.

Vendar letos številna LGBT+ združenja po svetu protestirajo proti letošnjemu dogodku Evrovizije, in še sam ne vem, zakaj. Ker Izrael napada Palestince? Ja, kje pa so, ko, se po Tel Avivu zabavajo tisoči gejev na vseh mogočih drogah, ki jih premoremo, in praznujejo svoj ponos?

Poslovni model »Eurosong« naj bi se vezal na »song« oziroma pesem. Vendar ima projekt vedno manj skupnega z glasbo. Mesta, ki gostijo prireditev, se hvalijo, da bodo s s tem promovirala njihovo kulturo, odprtost … Seveda bodo Izraelci še naprej gonili svojo politiko do Palestincev, obenem pa investirali v Evrovizijo. Benjamin Netanjahu je ob zmagi Izraela lani izjavil: »Drznite si sanjati«. Da bo konec vojne?

Po vsem klanju otrok, nedolžnih ljudi, osvajanju bregov in zemljišč, okupacijah, kršenju vseh možnih človekovih pravic in poniževanju ljudstva, Izrael strogo skrbi, da slučajno ne bi Palestinci izrekali napačne besede, morda protestiral, ali se pritožili med Evrovizijo?

Izrael vojaško ne bo miroljuben do Palestine v času izbora popevke, je izjavil minister za varnostna vprašanja Gilard Erdan, ker Evrovizija je samo »kulturni dogodek«.

Evrovizija letos poteka ravno v tednu, ko se Palestina spominja Nakbe oziroma ekosdusa 700.000 Palestincev, ki so bili pregnani z domov ob ustanovitvi Izraela pred enainsedemdesetimi leti.

In še Madonna

Januarja 2018 je Madonna na svojem Instagramu objavila novico, da dela na svojem novem, že štirinajstem studijskem albumu. Album Madame X je zunaj, Madonna že trži svetovno turnejo, Evrovizija v Tel Avivu bo eden od dogodkov, kjer bo utrjevala blagovno znamko Madame X. Popolnoma nič ni narobe z nastopom Madonne. Tudi, če bi sam bil direktor Evrovizije, bi jo vključil na seznam nastopajočih, poleg Lady Gaga, Cher … Izraelci zelo dobro obvladujejo ekonomijo in politiko. Prav tako pop in kar se suče okoli »gej biznisa«. Mama Madonna pa prav tako ne trati časa in svojo zgodbo in nov produkt plasira ob pravem času, na pravem mestu. Samo plačati je treba, a ne! Madonna bo dobila 1, 35 milijonov dolarjev za nekajminutni nastop.

Roger Waters, ki se zavzema tudi za suverenost Venezuele, je Madonno pozval, naj ne nastopi na Evroviziji v Tel Avivu. Glasbenik in dolgoletni vodja glasbene skupine Pink Floyd je pozval vse svetovne glasbenike, naj ne nastopijo v Izraelu, dokler ta ne prizna pravic Palestincem.

Evrovizija je predvsem politično ekonomski manipulativni stroj že nekaj let. Vrhunec dogodka je glasovanje, ko izvemo, koliko točk je določena država namenila drugi državi. Spomnimo se Balkana, rusko-ukrajinske zgodbe, zdaj Izraela. Praznovali naj bi združevanje, toleranco, spoštovanje, ljubezen, radost … skozi glasbo. Kaj je realnost? Slovenski glasbeniki so kar nekajkrat nastopili na Evroviziji. Prvi večji nastop slovenske glasbene skupine se je zgodil leta 1975 v Stockholmu. Skupina Pepel in kri je izvedla pesem Dan ljubezni. Ni ga ljubitelja Evrovizije, ki se tega ne bi spomnil in bil navdušen nad pesmijo. V novejši zgodovini je nujno spomniti na pesem slovenske skupine Sestre, z naslovom Samo ljubezen. V Talinu so nastopile leta 2002. Po Revolverju in Roza Klubu v K4 so Sestre s tem projektom, ki ga je ustvaril Robert Pešut – Magnifico, naredile za LGBT+ v Sloveniji največ. Tako skupnostno, družbeno, osebnostno, zgodovinsko, javno, politično in ekonomsko. Ali ni zanimivo, toliko ljubezni in spoštovanja, kot je Evropi ponudila Slovenija, pa nič nimamo od tega!?

Upajte si sanjati! Mazel Tov!


Foto: coupleofmen.com (Gay Parade Tel Aviv 2016)

Bayer-Monsanto in prostitucija znanosti

Bayer-Monsanto in prostitucija znanosti

Zasedba venezuelske ambasade v Washingtonu DC

Zasedba venezuelske ambasade v Washingtonu DC