Venezuela: Ljudstvo proti napadom ZDA

Venezuela: Ljudstvo proti napadom ZDA

Venezuelo so v marcu hromili izpadi elektrike in pomanjkanje vode. Odprite zahodne medije in našli boste vzrok: »Zaradi socializma ni elektrike.« Oblasti pa so obsodile ponavljajoče se kibernetske, fizične in elektromagnetne napade na električno omrežje in glavni električni generator v državi. Juan Guaido kot ameriško podprti prvak opozicije v Venezueli je priznal, da je za prekinitvami električnega toka jasen načrt, da obupani ljudje strmoglavijo sedanjo vlado. Brez elektrike ni proizvodnje, trgovine, zdravstva, vode, interneta, …

Te dni je zato venezuelska vlada odvzela diplomatsko imuniteto Juanu Guaidu, kar ga izpostavlja kazenskemu pregonu. Izrekli so mu tudi prepoved potovanja, ki jo je že kršil, prepoved zasedanja političnega položaja in zamrznitev premoženja. Hkrati pa so odpustili vodjo energetike v državi. Oblast je sprejela tudi načrt, da bo do leta 2025 zgradila 5 milijonov domov in reformo pokojninskega sistema.

Zamrznitev denarja Venezuele

Venezuela Analysis navaja, da ameriška vlada zadržuje 5 milijard dolarjev, ki so bili namenjeni za nakup zdravil in surovin. Maduro je izjavil, da gre za enega najbolj kriminalnih, brutalnih in fašističnih gospodarskih ukrepov, ki so se pojavili v gospodarski zgodovini sveta. Zato je osebno odgovoren Trump, je dodal. Zahodni mediji so objavljali tudi strašljive zgodbe o tem, kaj naj bi se dogajalo v bolnišnicah v Venezueli. Kubanski zdravniki naj bi namreč (tako trdijo tisti, ki so pobegnili na ameriško stran), zavračali medicinsko pomoč predstavnikom venezuelske opozicije. Kot se je do zdaj izkazalo, je šlo za neresnico.

Ameriške in evropske vlade so v zadnjih mesecih delale na zamrznitvi venezuelskih sredstev in zlata v vrednosti 1,2 milijarde dolarjev, ki je bilo v Banki Anglije. Po podatkih Washingtona so ta sredstva namenjena financiranju »prihodnje vlade«, ki jo vodi »začasni predsednik« Juan Guaido, in da se izognejo domnevni korupciji sedanje vlade. Ameriški podpredsednik Mike Pence je nedavno pozval še druge države, naj uporabijo podobne ukrepe proti venezuelskemu premoženju.

Venezuelo sta zaradi gospodarskih sankcij podprli tako Rusija kot Kitajska, v največji meri zaradi svojih interesov. Ni pa zanemarljivo, da je do zdaj ta poteza dokazala, da ZDA niso več nesporna svetovna velesila, ki lahko čez noč zamenja vlado v katerikoli državi. Ameriški predsednik Donald Trump je nedavno rekel: »Rusi morajo ven iz Venezuele!«. Za diplomatskimi maskami se zato povsod po svetu krepi zavračanje evro-ameriške prevlade.

Kompleks večvrednosti evro-ameriške politike ostaja velika težava. V Siriji so pogoreli, čeprav so naredili ogromno škode in jo še povzročajo. Venezuela je tudi trd oreh, saj niso pričakovali vztrajne podpore prebivalstva »gnilemu socializmu« in predsedniku Nicolasu Maduru. Kot kaže, so se ušteli, ker so svoje politične upe polagali le na bogate in bele državljane Venezuele, v svoji znani rasistični maniri pa so prezrli večinsko delavsko populacijo Venezuele, ki ima tudi afriške in staroselske korenine. Ti ljudje pa bodo prej dejansko jedli podgane, kot zaupali »ameriški demokraciji«. Saj niso tako zavedeni kot ameriška populacija, ki ji že desetletja vbijajo v glavo CNN in Hollywood.

Alan Macleod z Univerze v Glasgowu, ki se je ukvarjal z medijskim poročanjem o Venezueli ugotavlja, da gre za načrtno delovanje z namenom prikaza države kot »zaostale«. Hugo Chavez je namreč prevzel državo po 40 letih relativne politične stabilnosti, piše Macleod. Chaveza so podprli predvsem prezrti državljani, ki so bili revni, bil je heroj zatiranega družbenega razreda in ne vzrok zanj.

Kako bi se mednarodna skupnost odzvala, če bi tuja država želela ubiti ali odstaviti predsednika ZDA, se sprašuje Alan Macleod? V svoji analizi natančno ocenjuje napake venezuelske vlade, ki ni sprejela določenih ukrepov, predvsem v povezavi z nadzorom trga, poudari pa tudi načrtno ekonomsko vojno venezuelskih kapitalistov, ki z zadrževanjem produktov želijo izsiliti največjo možno krizo v državi. Ob tem ni pozabil podatka, da se je v predhodnem državnem udaru v času Chaveza, ZDA všečni kapitalist razglasil za diktatorja. Torej je jasno: dovoljeni so vsi nedemokratični postopki in stiskanje ljudi, da bi vladala evroameriška naveza.

Na koncu ostane vprašanje: ali raje pod črno zemljo biti svoboden ali pod soncem postati suženj ameriških korporacij? Tretja možnost je vzdržati. Za enkrat Venezueli še uspeva. Da bi le ostala država za ljudi in ne parkirišče turbokapitalizma. Z vso resnostjo in odgovornostjo pa mora vlada v Venezueli zagotoviti nadaljevanje ciljev bolivarske revolucije in preprečiti korupcijo in ekonomske napake.

Aretiran Julian Assange

Aretiran Julian Assange

»Ruska afera« - polom medijev v ZDA

»Ruska afera« - polom medijev v ZDA