Od Sirije do Šrilanke: Sponzorirani terorizem

Od Sirije do Šrilanke: Sponzorirani terorizem

Minuli konec tedna je v terorističnem samomorilskem napadu na Šrilanki, ki je priljubljena turistična destinacija, umrlo 321 ljudi, med njimi je bilo 45 otrok, najmanj 500 pa je ranjenih. Javnost je razburjena, zakaj tamkajšnje oblasti zaradi napovedanih groženj o terorističnih napadih, niso ustrezno ukrepale in preprečile pokola. Napadi so se zgodili treh cerkvah in treh luksuznih hotelih. Pasove z bombami je nosilo sedem napadalcev. Odgovornost za napad je prevzela teroristična organizacija ISIS.

Kar je najbolj nerazumljivo, je neodzivnost oblasti na Šrilanki, ki je prejela opozorila, da se pripravljajo napadi s strani tujih obveščevalnih služb, poslana pa so bila tudi grozilna pisma. Za možnost napadov so vedeli od 4. aprila in tudi deset minut pred napadom. Vlada na Šrilanki je škandalozno neodzivna zaradi umazanih iger za oblast med predsednikom Maithripala Sirisenom in premierjem Ranil Wickremesinghejem. Družinam ubitih in ranjenih na Šrilanki bodo plačali odškodnino. Prvi odziv oblasti je bil blokada družbenih omrežij po napadu. Podobno je bilo po napadu na Novi Zelandiji. Facebook je odstranil milijon in pol delitev streljanja na mošejo.

Wikileaks je opozarjal na vahabizem na Šrilanki

Teroristična nevarnost skrajnežev pod vplivom savdskega vahabizma je na Šrilanki nova, pojavila se je šele pred desetletji. Nanjo so opozarjali tudi pridobljeni podatki Wikileaksa, ki so bili nato objavljeni v šrilanških medijih. Colombo Telegraph je leta 2013 pisal o invaziji vahabizma na Šrilanki.

Neodvisni medij MintPress meni, da so za napadom vahabitski skrajneži, ki so bili v Siriji. Ob tem je za dodatno razumevanje treba analizirati podpornike ISIS v Siriji. Neodvisni mediji obtožujejo ameriško vojsko, da zatiska oči pred delovanjem ISIS, zaradi lastnih koristi. Kandidatka za predsednico ZDA Tulsi Gabbard je že leta 2017 obsojala ameriško vlado, da pomaga oboreževati ISIS v Siriji.

Podrobna identiteta napadalcev in žrtev v Šrilanki sicer ni znana, kar za razumevanje terorizma ni zaželeno, saj povzroča zmedo in grozo, MintPress opozarja tudi na posploševanje, da je za napade odgovoren islam kot vera. Kajti muslimanske družine so prve žrtve napadov ISIS.

Wikileaks je v minulih letih razkril, da je bila islamska skupnost na Šrilanki miroljubna, vendar so dopisovanja kazala na tuj vpliv, ki je radikaliziral mladino v socialni stiski.

Terorizem kot orodje politike

Švicarski profesor zgodovine z Univerze v Baslu, dr. Daniele Ganser je objavil raziskavo Natova skrivna vojska, Operacija Gladio in terorizem v zahodni Evropi, ki predstavlja natančen popis srhljivih kršitev mednarodnega prava, človekovih pravic, zavajanje sodstva in javnosti, tudi, ko je šlo za umore. Velja za enega pomembnejših avtorjev, ki je povezal naftne vire, vojno, mir in terorizem.

Celo medijska hiša BBC je objavila dokumentarni film Operacija Gladio (1992), ki obravnava smrti nedolžnih ljudi v Evropi v devetdesetih letih. Za teroristične napade so bile odgovorne skrivne enote CIE in britanske MI16. Krivdo za umore pa so pripisali »komunistom« oziroma skrajnim skupinam, z namenom uveljavljanja svojih političnih načrtov.

Natanko to se dogaja tudi zdaj. Spremljamo lahko, kako večinoma mladina z Bližnjega vzhoda, brez vojaške in obveščevalne izobrazbe, »učinkovito« terorizira Evropo s celo vrsto napadov v turističnih mestih. Kar pomeni, da vrhunsko pripravljene vojaške ekipe evropskih držav ob pomoči NATA ne znajo ustaviti nekaj deset amaterskih teroristov? V tako nelogično sklepanje silijo javnost večinski mediji.

Foto: Twitter

48.400 živali ubitih za testiranje biološkega orožja

48.400 živali ubitih za testiranje biološkega orožja

Arhitekt o Notre-Dame: »800 let star hrast ne gori tako hitro«

Arhitekt o Notre-Dame: »800 let star hrast ne gori tako hitro«