Arhitekt o Notre-Dame: »800 let star hrast ne gori tako hitro«

Arhitekt o Notre-Dame: »800 let star hrast ne gori tako hitro«

Publicist Pepe Escobar meni, da so zadnje informacije o požaru v cerkvi Notre-Dame pomembne. Nekdanji glavni arhitekt Benjamin Mouton za obnovo cerkve, ki je bil na tem delovnem mestu 13 let, je v nacionalni televizijski oddaji izrazil začudenje, da bi tako star les, kot je uporabljen v Notre-Dame, tako bliskovito zgorel, kot se je to nedavno zgodilo. Prepričan je, da je za takšen ogenj potrebno nekaj vnetljivega. Zavrača možnost, da bi požar sprožil kratek stik, saj so električno napeljavo prenovili v skladu z najboljšimi sodobnimi standardi. Predvsem pa se požar ni začel tam, kjer so trenutno potekala obnovitvena dela.

izsek iz pogovora. Prevod je poenostavljen.

Novinar: Torej les ne gori na ta način?

Mouton: Gre za star hrast. To je zelo trd les, star 800 let. Poskusite ga zažgati. Potrebovali bi veliko vnetiva, da bi ga zažgali. Kar se je zgodilo, me čudi.

Novinar: Kakšne so vaše domneve?

Mouton: Nimam domneve. Preden sem se upokojil v 90-ih letih, smo renovirali električno napeljavo, ni mogoče, da bi bila nesreča zaradi električnega kratkega stika. Katedralo smo opremili z vso sodobno zaščito in uporabili preventivne ukrepe: detektorje in tako dalje. Vse te naprave bi morale zaznati že začetek požara. V cerkvi pa sta bila dan in noč dva človeka, ki sta skrbela za tovrstno varnost. V minuti požara bi poklicala gasilce.

Novinar: Sta ta dva stalno prisotna?

Mouton: Stalno.

Omizje v studiu se nato sprašuje ali je šlo za možno napako v mehanizmih za zaznavanje ognja. Mouton ne izključuje tega. Naprej pojasnjuje, da je bil državni spomenik take vrednosti najsodobnejše opremljen in je začuden nad tem, kar se je zgodilo.

Nekateri pa celo menijo, da bi nesreča v cerkvi lahko spodbudila načrtovano gradnjo trgovskega centra na tej elitni lokaciji v Parizu. Arhitekturni načrti za takšen projekt so bili že predstavljeni.

Screen Shot 2019-04-20 at 09.48.01.png

 Od Sirije do Šrilanke: Sponzorirani terorizem

Od Sirije do Šrilanke: Sponzorirani terorizem

Prgišče drobiža in Notre-Dame

Prgišče drobiža in Notre-Dame