Assange odgovarja na obtožbe na Švedskem

Assange odgovarja na obtožbe na Švedskem

Tako v tujih, kot v slovenskih medijih se pojavljajo različne razlage o tem, zakaj je bila ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu odvzeta prostost. Največkrat so omenjene obtožbe posilstva na Švedskem.

Med drugim je Assange zapisal:

“Ponavljam, da sem v zadnjih šestih letih še naprej pozival tožilstvo, da sprejme mojo izjavo, vključno s tem, da sem:
- Prostovoljno privolil na zaslišanje 30. avgusta 2010 v Stockholmu. Vprašanja niso bila zastavljena v zvezi z obtožbo, saj sem bil že izpuščen.
- Pripravljen sem bil ostati na Švedskem več kot pet tednov dlje, kot je bilo načrtovano, večkrat sem spraševal, ali lahko podam izjavo, kljub perečim zavezam drugje.
- Pridobil sem soglasje tožilca, da zapustim Švedsko pred 27. septembrom v dobri veri, da mi ni bilo treba zagotoviti nadaljnjih izjav. Na dan, ko sem zapustil državo, so mi oblasti zasegle tri šifrirane prenosne računalnike na letališču Arlanda v Stockholmu. Prenosni računalniki so vsebovali dokaze o vojnih zločinih, ki čakajo na objavo, in zaščiteno pravno korespondenco.
- Predlagal sem, da se vrnem na Švedsko, da podam izjavo oktobra 2010.
- Predlagal sem, da podam izjavo iz Londona, preko telefona ali videa ali pisno iz Londona med oktobrom 2010 in do naloga, ki po nepotrebnem izdaja evropski nalog za prijetje. “

V obsežnem dokumentu je Assange, že v priporu na ekvadorski ambasadi in brez dokumentov kot avstralski državljan, ker so mu jih britanske oblasti odvzele, odgovoril na vse posamezne obtožbe in kakšen je bil sodni postopek.

Dokument lahko preberete tukaj.

Foto: TCIJ.ORG

Prgišče drobiža in Notre-Dame

Prgišče drobiža in Notre-Dame

Aretiran Julian Assange

Aretiran Julian Assange