Pariz gori, Macron pa smuča

Pariz gori, Macron pa smuča

Podatki o številu udeležencev minulo soboto, ko je potekal 18. množični upor rumenih jopičev v Franciji, omenjajo število 290.000 udeležencev. Francija vztraja kljub hudim poškodbam in policijskemu nasilju pri združevanju proti predsedniku Emmanuelu Macronu in njegovi neoliberalni politiki. Zadnji pohod rumenih jopičev je še posebej zaznamovalo nasilje s strani policije nad protestniki. V tem času, torej, 16. marca je francoski predsednik smučal in se zabaval, kaj po mnenju nekaterih dokazuje njegovo nerazumevanje za stiske državljanov.

Nekateri francoski policisti so izrazili nestrinjanje z ukazi, ki jih prejemajo glede ravnanja s protestniki. Menijo, da jih nadrejeni silijo, da upoštevajo ukaze, ki so nezakoniti. Posnetki brutalnosti policije so namreč vsak konec tedna znova izredno slaba slika francoskega vladnega aparata, ki nima posluha za svoje državljane. Vsakič znova so na protestih ranjeni tudi predstavniki medijev, ki so jasno označeni. Tokrat je bil v nogo ranjen snemalec ruske televizije Ruptly.

Objavljena prepoved protestov

Lokal naj bi zažgali protesniki, ti pravijo, da je šlo za policijski izstrelek.

Lokal naj bi zažgali protesniki, ti pravijo, da je šlo za policijski izstrelek.

Minulo soboto je v Parizu gorela cerkev, poškodovane in uničene pa so bile tudi trgovine in lokali na znameniti pariški aveniji Champs-Elysees. Zato je vlada sklenila, da bo proteste na tej lokaciji, ki privablja turiste iz vsega sveta, prepovedala, kakor tudi v mestih Bordeaux in Touluse. Izgovor zato so »radikalne skupine« protestnikov. Odpuščen naj bi bil tudi načelnik policije v Parizu.

Protestniki pravijo, da so bile v uničevanje vpletene tudi posebne enote.

Protestniki pravijo, da so bile v uničevanje vpletene tudi posebne enote.

Številni, ki sicer podpirajo prizadevanja rumenih jopičev, so ogorčeni nad uničevanjem in požigi francoske prestolnice. Neodvisni poročevalci pa svarijo pred hitrim sklepanjem in ponujajo v razmislek posnetke, ki kažejo, da utegnejo v uničevanje biti vpletene tudi posebne policijske enote. V dokaz ponujajo fotografsko gradivo. Med drugim je bil prejšnji teden uničen prostor za zbiranje rumenih jopičev.

Screen Shot 2019-03-18 at 13.39.29.png

Bralci o dogajanju v Parizu se vsakič sprašujejo, zakaj nobena od evropskih vlad ne obsodi ravnanja francoske policije. Nihče si ne upa Macronu ukazati, naj razpiše nove volitve, v javnosti namreč nima nobene podpore. Še bolj se čudijo, da Macron lahko državljanom prepove proteste na določeni lokaciji. Venezuelski predsednik Nicolas Maduro nima možnosti, da bi ustavil protidržavne upornike.

Kakor navajajo Compact News, so v bližini mesta Caen rumeni jopiči blokirali vstop tovornjakom do supermarketov in s tem začeli že 19. Protest proti režimu Macrona.

Foto: Twitter/NinaByzantina

Vojaki proti lastnim državljanom – Macron nastavil oborožene sile

Vojaki proti lastnim državljanom – Macron nastavil oborožene sile

Greta kot plakat korporacij

Greta kot plakat korporacij