Greta kot plakat korporacij

Greta kot plakat korporacij

Ni prvič, da politika uporablja deklice za svojo propagando. Napad na Irak so ZDA izvedle potem, ko je pričala 15-letna Najira, da iraški vojaki jemljejo dojenčke iz inkubatorjev in jih tako ubijejo.

Laž. Pripomogla je, da je uničena država in mrtvih pol milijona otrok v Iraku. Posledice so še danes nepopravljive.

Ta teden je kandidatka za ameriško predsednico Tulsi Gabbard v oddaji povedala, da obžaluje ameriški napad na Irak in Sirijo. Gabbardova je bila zaposlena več let v ameriški vojski. Razložila je, da je sirsko vlado rušila CIA, ki je oboroževala skrajneže. Kje je tu deklica? Kdo se ne spominja deklice Bane iz Sirije, ki so jo povabili celo na rdečo preprogo podelitve oskarjev. Bana je pisala Trumpu, da je bolje začeti 3. svetovno vojno, kot da Bašar Assad ostane predsednik Sirije.

Še ena deklica. Še ena laž. Oboje sponzorirano.

Mediji, organizacije in šole, skratka cele države podpirajo »spontane« proteste, katerih maskota je Greta, ne da bi preverili političnih povezav njenih staršev in sponzorjev.

Uničevanje planeta in interesi korporacij

Tudi Slovenija se vzneseno pripravlja na »protest«, za katerega lahko otroci izpustijo pouk. Kakšen je to alternativen protest, ki ga podpira vlada, ki se klanja ameriškim vojaškim intervencijam? Ki dopušča Lafarge, Kemise, Magne in fracking? Kar naenkrat pa jim je strašno pri srcu zrak, ki ga dihajo otroci?

»Greto« skrbi CO2, ne pa to, da se lačni otroci plazijo po tleh v Jemnu, kjer psi jedo trupla? »Greta« je inteligentna, ne poudari pa, da je največji posamezni onesnaževalec planeta Zemlja ameriška vojska. Niti besede. Ni jih sončnih celic, ki bodo očistile osiromašeni uran, tone strupenih odpadkov ter strahotne količine izpustov vojaških letal in letalonosilk.

»Umazana zelena«

Neodvisna kanadska raziskovalna novinarka Cory Morningstar piše za Wrong Kind of Green, kjer odstira ozadja korporativnega lobiranja za aktualnimi »podnebnimi protesti«.

Potrošniška kultura in kapitalizem dejansko pospešeno uničujeta planet. S »protesti« in Greto korporacije ne nameravajo rešiti planeta, temveč zgolj svoj posel. O tem je Cory Morningstar skupaj s Forrestom Palmerjem napisala obsežno poročilo, ki poudarja podrobnosti Pariškega dogovora in poslovnih povezav organizacij, ki se skrivajo za plakatom Grete. Poročilo je obsežno in dolgo, a vredno vsake minute branja. Vsekakor je bolj naporno kot prikimati deklici s kitkami, ki je postala globalna ikona nominirana za Nobelovo nagrado. Tako gre to, če imaš prave sponzorje,

Težko je obsežno raziskavo zajeti v nekaj točk. Greta prihaja z družine, ki je tesno povezana s kapitalskimi interesi. Ni naključna deklica. Greta je kot najstnica sodelovala na Svetovnem ekonomskem forumu in na konferencah, ki jih podpira Svetovna banka. Revija Time jo je okronala za najbolj vplivno najstnico. Na konferencah srečuje »velika imena« od pevca Bona, do politika Al Gora, ki sta v svoji preteklosti že večkrat dokazala, da je njuna »dobrodelnost« zgolj posel s pretvezo. Kar je toliko hujše zavajanje javnosti.

Kje so imena staroselcev, ekoloških kmetov, afriških feministk in indijskih upornic, ki desetletja s krvjo in svojimi telesi branijo svojo zemljo in semena? Njih nikoli ne povabijo na glamurozne priredive in proteste, kjer vsi fotografirajo Greto. Seveda o tem Greta nima najmanjšega pojma, v kakšnem poslu sodeluje. Je otrok.

Ne ve, da je Jennifer Morgan, ki se smehlja zraven nje kot vodja Greenpeacea, bila svetovalka vojnega dobičkarja Tonyja Blaira in nemške vlade. Kako zelo zeleno je to? Kot poudarja wrongkindofgreen.org in številni dejanski aktivisti, sta največji nevarnosti za naravo kapitalizem in vojaška industrija.

Za »protesti« in Greto kot načrtno izbrano podobo, pa so korporacije in milijarderji, ki še niso storili nič v korist narave in ljudi, ampak zgolj svojih računov.

Organizacija We don't have time, ki promovira Greto, je povezana s kapitalskimi strukturami od skupine The Climate Group, ki jo podpira fundacija Rockefeller in britanska kraljeva družina. Ker oni pa res skrbijo za CO2! Proteste posredno podpirajo tudi fundacije Billa Gatesa in Richarda Bransona ter kanadski predsednik Justin Trudeau, Barack Obama ter korporacije kot so Ikea, Johnson & Johnson … – takšni, ki imajo na vesti trpljenje delavcev in ki jih ni nikoli blizu, ko se domačini borijo za vodo, zemljo in semena.

»Podnebni protesti« so pretveza kapitala, ne da bo pomagal okolju, temveč izvedel 4. Industrijsko revolucijo, ki bo imela za posledico dokončno privatizacijo narave.

Z besedami Cory Morningstar: »Protesti se zavzemajo za boljše lončke v Starbucksu, ne pa za odpravo Starbucksa«. Kajti korporacije so nas pripeljale do tu, kjer smo zdaj. Kdor meni, da sebe vodijo zdaj k reformi, ki bo v skupno korist, ni prebral njihovih poslovnih načrtov, temveč posluša le njihove reklame.

Pariz gori, Macron pa smuča

Pariz gori, Macron pa smuča

BIH in Libija »odlagališči« beguncev in migrantov

BIH in Libija »odlagališči« beguncev in migrantov