BIH in Libija »odlagališči« beguncev in migrantov

BIH in Libija »odlagališči« beguncev in migrantov

»EU in ZDA so z milijoni beguncev in migrantov uničili številne države,« piše poznavalec bližnjevzhodnih razmer Zlatko Dizdarević. Pove, da je BIH imela zaradi lastne izkušnje vojne posebno razumevanje za begunce in migrante z različnih držav. Vendar je morala kljub naklonjenosti do tega vprašanja z grenkobo ugotoviti, da se Evropa migracij zdaj otresa, ker motijo »njen mir in civilizacijo«. Vendar ravno BIH, ki se ni gospodarsko stabilizirala po vojni, ima nesorazmeren delež benguncev in migrantov, ki potujejo proti Evropi.

Kakor piše Dizdarević, se je Evropa zaščitila, ko ji ni več ustrezalo imeti migrantskega vprašanja na vratu, postavile so se žice in podpisale uredbe, Balkanska pot migracij pa je še vedno odprta. Očitno, pravi Dizdarević, Evropi in ZDA še kako ustreza, da je Balkan poln nelegalnih poti migrantov in beguncev, ki iščejo pot na Zahod. Ne skriva tudi, da so otroci beguncev namenjeni prodaji. Se lahko vprašamo kakšni prodaji? Ugotavlja, da je iz Grčije na poti še tisoče migrantov, prihaja jih po petsto na dan. Zato avtor svari in napoveduje destabilizacijo Bosne, ki je že zdaj pravno in ekonomsko težko komajda znosno urejena.

Nemški Bild ugotavlja, da tisoče kriminalcev ni bilo preverjenih na višku migrantske in begunske krize 2015 in 2016. Si lahko predstavljamo, kako je v Bosni s preverjanjem oseb, povezanih s terorizmom?

Organizacija za varnost OSCE je 2018 ob obisku BIH še posebej poudarila radikalizacio in deradikalizacijo ter omejevanje tujih teroristov na področju BIH. Kot kaže je BIH po mnenju ZDA primerna lokacija za premeščanje bosanskih teroristov ISIS, ki so jih zajeli v Siriji.

Libija ostaja v kaosu trgovine z ljudmi

Channel 4 poroča o grozljivih zlorabah in mučenju migrantov iz Afrike v Libiji, kjer še vedno deluje trgovina z ljudmi. Mafija ugrabi ljudi iz taborišč za migrante in jih fotografira. Z njihovim mučenjem izsiljuje denar od sorodnikov, ki so že plačali tihotapcem pot na obljubljeni Zahod. Evropska unija in ZDA so se umaknili od kroničnih težav z migranti in težave prepustila Libiji, ki so jo pred tem vojaško in politično z združenimi močmi uničile.

lik na      Zelena trgovina     , je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

lik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

Foto: Channel 4/You TubeGreta kot plakat korporacij

Greta kot plakat korporacij

Katastrofa v Jemnu: prodaja otrok in stekli psi

Katastrofa v Jemnu: prodaja otrok in stekli psi