Dobre novice iz ZDA?

Dobre novice iz ZDA?

Piše: Samo

Če človeštvo hoče preživeti, mora ukiniti milijarderje! Te ali podobne misli ni bilo moč slišati iz ust ameriškega predsednika Donalda Trumpa med njegovim slavnostnim nagovorom o stanju v državi (The State of the Nation Speech). Tega nagovora in obnašanja milijonarskega avditorija v ameriškem parlamentu ne bi bilo moč komentirati pozitivno. Tu je šlo bolj za zaostrovanje grožnje vsem, razen najbogatejši eliti v ZDA, torej grožnje prebivalcem planeta in planetu samemu. To, kar pa se resnično pozitivnega dogajanja je preraščanje še malo nazaj obrobno prisotnih idej v tako močan nagovor novih, progresivnih političnih osebnosti, da ga tudi glavni korporativni mediji ne morejo več preslišati. Prve razpokice v korporativnem obvladovanju političnega in medijskega prostora so se v ZDA začele pojavljati med predsedniško kampanjo 2016.

Najbolj izdelan program je imela predsedniška kandidatka Zelenih dr. Jill Stein, a je to le malokdo opazil, kdor pa je, pa zadeve ni jemal posebej resno, ker v ZDA veliki kapital v celoti obvladuje volilni proces. Z nekoliko manj progresivnim, a še vedno povsem novim programom in nagovorom je nastopil Bernie Sanders s poskusom izvolitve za predsedniškega kandidata znotraj Demokratske stranke. Zelo resni argumenti so prisotni za trditev, da je bil v notranjem strankarskem postopku Sanders ogoljufan. Izvoljena je bila Hilary Clinton in proti pričakovanjem pogorela v konkurenci z Donaldom Trumpom. Ampak Sanders je prižgal ogenj aktivnega državljanstva in ena izmed posledic je bila izvolitev mlade »latino« kongresnice Alexandrie Ocasio Cortez. Mlada dama je popolnoma razbila škatle na zasedanju parlamentarnega odbora, kjer je z nekakšnim javnim spraševanjem svojih kolegov poslancev s preprostimi besedami dokazala, da v ZDA ne vlada demokracija, ampak korupcija in oligarhija, globoko zasidrana v političnem sistemu. Njene so tudi misli o nezdružljivosti milijarderstva z normalnim delovanjem ameriške družbe. Vsak poskus medijske likvidacije se je spremenil v njeno še večjo popularnost.

Novo progresivno silo predstavlja tudi predsedniška kandidatka 2020 Tulsi Gabbard, ki je ostro obsodila ameriško imperialno globalno politiko, vojne za spremembo režimov po svetu in obsceno bogatenje elite na račun večine državljanstva. Ključna tema vseh najbolj izpostavljenih progresivnih ameriških političnih osebnosti – dr. Jill Stein, Bernie Sanders, Tulsi Gabbard, Alexandria Ocasio Cortez je – zdravstveni sistem kot državljanska pravica. Ukinitev zdravstvenih zavarovalnic, centralizirana nabava bistveno cenejši zdravil, ali kot imenujejo program Medicare for All (zdravstvena oskrba za vse). Mala težava je v tem, da ameriški progresivci, pravilno, opozarjajo, da je ameriški zdravstveni sistem najdražji in najslabši med razvitimi državami, a se Evropa (skupaj s Slovenijo) medtem pomika v smeri privatizacije zdravstva. Pod pritiskom financializacije tudi slovensko zdravstvo drsi v katastrofalno stanje sedanjega ameriškega zdravstvenega sistema. Ni razloga za pretiran optimizem, a politični prostor se je revolucionarno spremenil v primerjavi s situacijo ne samo nekaj let, ampak celo nekaj mesecev nazaj.

Klik na      Zelena trgovina     , je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Krvaveča Francija

Krvaveča Francija

Trst: Slovenski junak brez aplavza v domovini?

Trst: Slovenski junak brez aplavza v domovini?