Nevarno stanje: Indija – Pakistan

Nevarno stanje: Indija – Pakistan

Na meji med Indijo in Pakistanom se odvijajo vojaški napadi, za enkrat brez splošne vojne napovedni, gre zgolj za »povračilne ukrepe«. Pakistanska stran je ujela indijskega pilota vojaškega letala MiG-21 in Indija je sestrelila eno letalo F-16 s sosednje strani. Pakistan zanika izgubo letala, poroča RT.

Povod na prehod v odprte vojaške konfrontacije med državama je teroristični napad v Kašmirju, kjer so samomorilni skrajneži napadli indijsko policijo. Posledica je bila več smrtnih žrtev med pripadniki indijske policije. Zato indijska vlada Pakistanu očita, da premalo stori za zatiranje islamskih skrajnežev skupine Jaish-e-Mohammed v okviru svojih meja.

Indija je pridobila podatke, da so v Pakistanu kampi za urjenje teroristov. Predsedniku Pakistana Imranu Khanu očitajo, da ne nadzira džihadističnih skupin, ki se množijo v tej državi.

Indijski mediji so sporočili, da je pakistanska stran uporabila posnetke padlega vojaškega letala iz leta 2016 v Indiji kot dokaz za sestrelitev dveh indijskih letal (IAF).

Indija zatrjuje, da z vojaško zaostritvijo preprečuje »uvoz« islamskih skrajnežev v Indijo, kjer živi velika muslimanska skupnost. V zadnjih letih je Indija namreč že imela svoj delež napadov skrajnežev, ki ne predstavljajo muslimanske skupnosti v Indiji, temveč določene politične interese, ki so prisotni tudi v Pakistanu.

Pakistan na drugi strani očita Indiji predvsem brutalnosti v Kašmirju, kjer so številni muslimani žrtve napetosti v tej regiji. Kakor navaja RT do zdaj ni podrobnejših neodvisnih raziskav v regiji, kjer se trenutno odvija konflikt.

Glede na napetosti na območju Indije, je treba vzeti v zakup tudi nastanek Pakistana. Ko se je Indija osamosvajala izpod britanske kolonizacije, je bila krvava cena za svobodo nastanek Pakistana. Zato so tuji politični vplivi v Pakistanu ostali skozi vsa desetletja zelo izraziti.

Kot komentira Vikram Sood, svetovalec Observer Research Foundation, ki je deloval kot indijski obveščevalec 31 let, je ključna predvsem vloga Kitajske, ki ima zelo močan vpliv v Pakistanu in tudi svoj interes v Kašmirju. Kot kaže, se odpirajo tudi rivalstva znotraj naveze BRICS. Sood opozarja tudi, da ima Indija odgovornost, da poskrbi za muslimane v Kašmirju in v Indiji, da ne bodo deležni sovražnih naklepov hindujskih sodržavljanov. Meni, da je takšen notranji razkol tudi načrt Pakistana. Dejansko bi takšen scenarij močno ogrozil napredek Indije kot celote.

Klik na      Zelena trgovina     , je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Foto: You Tube

Konec neke dobe

Konec neke dobe

CIA neti vojno na meji Venezuele

CIA neti vojno na meji Venezuele