Sirija spet krvavi – Erdogan grozi

Sirija spet krvavi – Erdogan grozi

Screen Shot 2019-10-10 at 23.13.51.png

V istem tednu, ko so se okoljski aktivisti priklenili na avtomobile in preprečili potniškim letalom vzlete v Londonu, zaradi onesnaževanja, se zdi, da svet najprej potrebuje aktiviste, ki se bodo junaško zavzeli, da v Siriji zaradi političnih interesov matere ne bodo pobirale kose svojih otrok s tal in kričale z grozo, ki nikdar in nikoli ne bo minila. To je vojna in njen davek: ubijanje ljudi, živali in narave. Sirija spet krvavi - tokrat zaradi napadov Turčije.

ZDA so mednarodno pravo uporabile kot orožje za svojo vojaško nadvlado:
»V Siriji se odloča, kdo bo imel v svetu prednost naslednjih 50 ali 100 let«, ugotavlja Olie Richardson.

Na severu Sirije od 9. oktobra Turčija, ki je članica NATA, napada ozemlje Sirije. Natančneje področje Malikya, kjer živi tudi del etnične skupine Kurdov. Turška vojska uporablja minomete, topništvo, tanke in letalsko bombardiranje. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč 7. oktobra napovedal, da se ameriška vojska počasi »umika« iz Sirije. Poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu Elijah J. Magnier komentira, da se ameriške vojaške enote letos zelo verjetno ne bodo umaknile.

Twitter

Twitter

Zahodni množični mediji pišejo, da naj bi ZDA s svojim umikom »izdale Kurde«, ki so le del sirske države.

Laith Marouf komentira, da je Turčija na začetku leta 2000 skoraj napadla Sirijo z namenom, da se odreče kurdskemu osvobodilnemu gibanju. Leta 2013, ko se je sirska vojska usmerila v obrambo države, je naturalizirala vse kurdske prebivalce, odprla skladišča orožja na severu in Kurde oborožila do zob, da bi se borili proti invaziji vahabitskih sil. Na žalost so Kurdi Siriji povrnili gostoljubje z izdajstvom, tako, da so si želeli prisvojiti del Sirije in ustanoviti državo Rožava. Marouf pojasnjuje tudi, da so Kurdi osvojili območje Sirije z genocidom v preteklosti in še danes predstavljajo manj kot 10 odstotkov prebivalstva Sirije, tudi na severu Sirije jih je le 30 odstotkov.

Skratka koncept kurdske države Rožava v Siriji je bila ena od humanitarnih pretvez zahodnih sil, kajti na severu Sirije je manj Kurdov kot v Nemčiji.

Kurdi niso edina skrb turškega vpada, Sarah Abed piše, da je Turčija pripravila podroben načrt za ponovno naselitev dveh milijonov sirskih beguncev v varnem območju. Ob tem so mnogi zaskrbljeni, da bo Ankara, ko se bodo turški lojalisti preselili na turško mejo, prevzela lastništvo nad severno Sirijo.


Grožnja z begunci


V Evropi že dlje časa poteka burna politična razprava o tem, koliko beguncev lahko posamezna država sprejme, turški predsednik Recep Erdogan z begunci grozi, čeprav je turški vojaški poseg v Sirijo poimenoval Peace Spring. Kako so lahko ljudje, ki bežijo varnostna grožnja? Ali se je pokazalo, da se med begunci načrtno skrivajo teroristi ISIS?

Screen Shot 2019-10-12 at 14.26.04.png

Grožnja turškega predsednika je: »Če boste naš poseg v Sirijo označili za invazijo, je naša naloga preprosta: odprli bomo vrata in poslali 3,6 milijona beguncev k vam.«
Pomenljivo, da je nekaj dni pred turškim napadom na Sirijo nemški notranji minister Horst Seehofer omenil, da Evropi grozi še hujša begunska kriza kot leta 2015, ko je prišlo milijon ljudi.

Zdaj, ko se je ponovno vnela bitka v Siriji, obstaja nevarnost, da pobegne 11.000 zajetih teroristov iz zasilnih zaporov. V kampih v Siriji prebiva še 80.000 družinskih članov teroristov ISIS, ki jih nadzorujejo sirski Kurdi - ti so zdaj pod turškim udarom in brez obsežne pomoči ZDA, zato obstaja verjetnost, da bodo varovanje zaporov opustili.

POLITICO

POLITICO

Trumpa vprašanje teroristov ISIS ne skrbi, saj pravi, da bodo bežali v Evropo. Hkrati je Bela hiša uradno objavila, da so nekateri teroristi ISIS iz držav Evropske unije, ki ni prevzela odgovornosti zanje. Amerika se z diplomatskimi prijemi skuša umakniti iz vojne v Siriji, ki jo je začela.

Ostajajo številni dokazi, ki lahko ovržejo pravzaprav groteskno trditev, da najmočnejša vojska na svetu, kot je ameriška ta hip, ne obvladuje nekaj teroristov ISIS po vaseh in mestih v Siriji. Obstaja tudi več dokazov, da so ZDA oboroževale ISIS in jih uporabljajo kot neoimperialistično orodje.

Nesmiselno je, da ZDA vztrajajo pri še enem neuspelem neokolonialnem zločinu, kot je Sirija, piše blog Nomadic Thoughts. Za »ugled« ZDA je bolje, da sklenejo tajni dogovor z Rusijo in Sirijo prepustijo Turkom. Karkoli bodo naredili Turki, bo to mednarodno škodovalo njim. Poznavalci ugotavljajo, da najpomembnejše poteze v Siriji potekajo v tajnih dogovorih med ZDA in Rusijo ter Turčijo in Rusijo.

ZDRAVJE, KAKOVOST in UDOBJE - preizkusite izdelke    ZELENE TRGOVINE   .

ZDRAVJE, KAKOVOST in UDOBJE - preizkusite izdelke ZELENE TRGOVINE.

Zakaj se Američani bojijo zboleti?

Zakaj se Američani bojijo zboleti?

»Sieg Heil« za demokracijo v Evropi

»Sieg Heil« za demokracijo v Evropi