Ženske v rekordni 620 km dolgi zid za pravice

Ženske v rekordni 620 km dolgi zid za pravice

Piše: Samo

Včasih navidezno majhne, človeške, samoumevne zadeve lahko sprožijo velike misli in dogodke. Na začetku meseca se je v indijski državi Kerala povezalo 5 milijonov žensk v 620 kilometrov dolg živi zid. Gre za boj za resnične pravice žensk, v življenju utemeljeni feminizem. Ne kakšen feminizem identitne politike Hilary Clinton, ki je od volivcev pričakovala podporo za predsedniško kandidaturo, da bi »prebila stekleni strop« kot prva ženska predsednica ZDA. Pa čeprav je imela aktivno vlogo v uničevanju življenja žensk kot članica upravnega odbora Walmart, ali kot ameriška državna sekretarka, za katero ni bilo vojne, v katero se ne bi zaljubila.

V Indiji gre zares. Ustavno sodišče je sprejelo odločitev, da je prepoved vstopa žensk v »menstrualni starosti« v tempelj Sabarimala, posvečen gospodu Ayyappi, – v nasprotju z ustavo! Tej odločitvi hindujski ekstremisti, vključno s predsednikom Modijem, nasprotujejo. Ženske pa na cesto. Verjetno največji protest kar jih ljudje pomnimo. Nekaj se premika, ruši, gradi!

Ženske so stale v takšni rekordni postavitvi 15 minut in se potem razšle. Shod je organizirala Komunistična partija Indije (CPI-M) in Leva demokratična fronta (LDF).

Zavedati pa se moramo tudi širšega vsebinskega, celo paradigmatskega, konteksta tega protesta. Gre za odnos do žensk, ki se v marsičem odraža v odnosu do menstruacije. Kot da ne bi šlo za hudo biološko žrtev vsake ženske, a žrtev, ki je podlaga za obstoj človeka. Brez mesečnega ciklusa pri ženskah tudi človeka ne bi bilo. Tudi ekstremistov kot je indijski predsednik ali fanatični menihi. Pa ne samo hindujci. Negativen, poniževalen, nespoštljiv odnos do ženske, do njene vloge je prisoten pri vseh glavnih religijah. Tudi Biblija ima do ženske odnos, ki je v nasprotju z vsemi sodobnimi normami, še posebej pa z leta 1948 sprejeto Univerzalno listino o človekovih pravicah.

Klik na      Zelena trgovina     , je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zahteva za ukinitev financiranja Cerkve v Sloveniji

Zahteva za ukinitev financiranja Cerkve v Sloveniji

EU podpira zločinsko politiko ZDA do Venezuele

EU podpira zločinsko politiko ZDA do Venezuele