Macron: »Na ulicah protestirajo lenuhi!«

Macron: »Na ulicah protestirajo lenuhi!«

Deveti vikend protestov gibanja rumenih jopičev po vsej Franciji, ki se ga je udeležilo 84.000 ljudi, so aretirali 244 oseb. Francoska policija je tokrat imela strelno orožje, povečano prisotnost oklepnih vozil in uporabo kemičnih sredstev, tudi iz helikopterja.

Screen Shot 2019-01-13 at 19.51.42.png

Morda tudi zato, ker rumeni jopiči pozivajo ljudi, naj izpraznijo bančne račune. Kajti gibanje rumenih jopičev se zaveda, da je vsak predsednik nadomestljiv z novo lutko sistema, ki je predvsem nadvlada finančnih lobijev.

Očitno je tudi to, da policija napada novinarje, ki so na ulici med protestniki. Večjih medijskih hiš ni med protestniki, snemajo predvsem z varnih položajev, ob strani. Zahodna demokracija tako napada ne le svojih ljudi, ampak tudi neodvisne medije.

Francoski predsednik Emanuell Macron je rumene jopiče označil za “lene milenijce”, ki so pozabili, da imajo poleg pravic tudi dolžnosti.« Vodja Socialistične partije v Franciji Olivier Faure je predsednikove besede označil za »nesprejemljive«: »Dokazujejo, da predsednik ne pozna in ne razume te dežele. Ženske in moški, ki so vstali zjutraj, da se pridružijo protestom rumenih jopičev, niso lenuhi.« Medtem, ko ima sodelavka francoske vlade Chantal Jouanno, ki je vodila dialog z javnostjo, 14,666 evrov mesečne plače. Zato je Jouanno tudi odstopila kot vodja debate glede zahtev gibanja rumenih jopičev.

Screen Shot 2019-01-13 at 19.55.53.png

Le kako bi se odzvale evropske oblasti, če ni na Bližnjem vzhodu prebivalstvo tako vztrajno izražalo nezadovoljstvo nad predsednikom in politično garnituro? Nekateri mediji še vedno ponavljajo, da so protesti posledica povišanja cen bencina. Še zdaleč ne. Protesti zahtevajo odstop predsednika Francije in zelo jasno zahtevajo tudi odcepitev Francije od Evropske unije

Rumeni jopiči ne nameravajo ustaviti protestov, saj Macrona nimajo za predstavnika svojih interesov. Upirajo se tudi župani manjših mest in vasi, ki v dosedanjih pariških pobudah tudi ne vidijo konkretnih rešitev.

Britanski politik George Galloway pravi, da imperiji padajo in da se prestolnice, kot sta Pariz in London že upirajo oblastem. Na drugi strani se oblikuje nova naveza globalne moči – Kitajska in Rusija. Zahodni mediji tega seveda ne pišejo. Kriza se kaže tudi v ZDA. Predsednik Donald Trump ve, da si ameriški imperij vse težje privošči številne vojne po svetu, ki jih ne more več dobiti.

Velika Britanija je prav tako v veliki negotovosti, piše Galloway, zato se tudi tam nezadovoljno ljudstvo že zbira na ulicah. Odhod iz EU še nima dogovora. Kaj bo s tovornjaki, kaj bo s trgovino?

Tudi v Grčiji je nemirno, saj so ljudje še vedno prizadeti zaradi finančne krize. Številni prebivalci želijo, da Grčija zapusti EU in s tem tudi evro. Evropska prihodnost leta 2019 ne kaže najbolje.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Screen Shot 2018-11-17 at 17.58.36.png


Ameriški režim ruši socializem v Venezueli

Ameriški režim ruši socializem v Venezueli

Župan brez priznane diplome iz BIH

Župan brez priznane diplome iz BIH