#Jogurtgate: Kolindine laži o Jugoslaviji so že legenda

#Jogurtgate: Kolindine laži o Jugoslaviji so že legenda

Screen Shot 2018-09-12 at 09.44.52.png
Screen Shot 2018-09-12 at 09.43.45.png

Včeraj je v avstrijskem časniku Kleiner Zeitung izšel intervju s hrvaško predsednico Kolindo Grabar Kitarović, ki je razburil in hkrati tudi nasmejal številne Hrvate in Hrvatice.

V neokolonialnem slogu, ki se prilizuje politiki gospodarjev, od katerih prejema denar in navodila, je hrvaška predsednica razvrednotila svojo nekdanjo državo, kar je njena legitimna pravica. Težava je v tem, da je za omalovaževanje Jugoslavije uporabila dve neresnični izjavi. Prva laž je, da je oseba, ki je v času Jugoslavije izjavila, da je Hrvat ali Hrvatica, zaradi tega lahko šla v zapor. Nemudoma so se javili Hrvati, ki so sodelovali v »domovinski vojni« in so kritični do Jugoslavije, a so se vselej javno in uradno lahko izjavljali za Hrvate.

Screen Shot 2018-09-12 at 09.42.52.png

V jugoslovanskih dokumentih sta bili namreč dve kategoriji: državljanstvo in narodnost. Sankcij za izpolnjevanje narodnosti nihče na Hrvaškem ne pomni. Druga lažniva in nadvse tragikomična izjava predsednice pa je, da v času otroštva v Jugoslaviji ni imela na izbiro različnih vrst jogurta. V času njenega odraščanja so v Jugoslaviji proizvajali petinosemdeset (85) različnih jogurtov, kefirjev in podobno.

Še bolj pomembno od tega, kar se je zlagala o Jugoslaviji, pa je tisto, česar hrvaška predsednica o svojem otroštvu v Jugoslaviji ni povedala. Njen oče je bil v socializmu privatnik - mesar in premožen kmet, ki je hčerki zlahka omogočil šolanje v Združenih državah Amerike. V Jugoslaviji pa je bilo zatiranje ljudi tako silovito, da je Kolinda šla kar na šolsko izmenjavo v Mehiko. Prav tako je gospa predsednica brezplačno diplomirala na Hrvaškem, kar se ji ne zdi omembe vredna pridobitev jugoslovanskega šolstva.

V intervjuju je Kolinda Grabar Kitarović kot nekdanja uslužbenka NATA, s katerim seveda še intenzivno sodeluje, pripomnila tudi, kako v Afganistanu niso vsi demokratični in omenila možnost nevarnih migrantov iz te države v Evropi. Ponovno je bolj bistveno izpustila, da so ZDA in zveza NATO pod pretvezo napada na dvojčka izvedle invazijo na Afganistan, ki vse od takrat ne more iz krempljev oboroženih spopadov interesov velesil.

Screen Shot 2018-09-12 at 11.08.36.png

Intervju hrvaške predsednice za avstrijski časopis je nazoren prikaz potvarjanja jugoslovanske preteklosti, nekritičnega in koristoljubnega prilizovanja zahodni politiki in sledenja ukazov gospodarjev Nata. Če je to demokracija in je bila jugoslovanska ponudba mlečnih izdelkov totalitarizem, se bomo še dolgo fermentirali v gnilobi neokolonialnega kapitalizma.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 2-18 oblačia.jpg

Foto: FacebookMehiško mesto, ki je izgnalo politike in policijo

Mehiško mesto, ki je izgnalo politike in policijo

Jeremy Corbyn: »Antisemitizem« kot orožje Izraela

Jeremy Corbyn: »Antisemitizem« kot orožje Izraela