Prelomna zmaga: Monsanto mora plačati 289, 2 milijona dolarjev

Prelomna zmaga: Monsanto mora plačati 289, 2 milijona dolarjev

Sodišče v San Franciscu je v zgodovinski tožbi vrtnarja Dewayna »Lee« Johnsona, ki je tožil Monsanto, ker ni opozoril vseh, ki dnevno uporabljajo herbicid RoundUp, da ta pozvroča raka, zmagal. Agrokemijski gigant, piše Organic Consumer, bo tako moral plačati 39, 2 milijona dolarjev odškodnine in še 250 milijonov dolarjev kazni, ker ni pozoril potrošnikov, da njihov proizvod herbicid RoundUp povzroča raka. S herbicidom RoundUp, ki vsebuje glifosat, je podjetje Monsanto ustvarjalo milijarde dolarjev dobička letno.

46-letni nekdanji vrtnar v šoli Dewayne »Lee« Johnson se je odločil, da toži Monsanto zaradi uničujočih učinkov glifosata, ki ga je redno uporabljal pri svojem delu. Johnson umira zaradi raka, ki je posledica glifosata. Diagnozo so mu postavili leta 2014. Pri svojem delu se kljub uporabi profesionalne zaščitne opreme ni mogel izogniti stiku z glifosatom na kožo. Posledice tega stika so globoke kožne razjede in Ne-Hodgkinov limfom. Johnson je prvi tožnik Monsanta zaradi glifosata na ameriškem sodišču. Njegova zmaga z visoko odškodnino je pomembna prelomnica za ekologijo in človekove pravice.

Omenjeno sojenje v ZDA je trajalo osem tednov. V tem času je porota ugotovila tudi, da je Monsanto deloval zatiralsko in zlonamerno, kar se tiče potrošnikov. 12-članska porota se je o kazni za Monsanto odločala tri dni, poroča Law 360. Kot navaja Organic Consumer, je zmago na sodišču zagotovilo razkritje novih zaupnih dokumentov podjetja. Poroti so odvetniki tožečega pokazali interne dokumente, ki pričajo, da je Monsanto že desetletja vedel, da glifosat povzroča raka.

Zdaj je dokazano, da je Monsanto manipuliral z znanostjo in napadal raziskovalce, ki so skušali javnost opozoriti, da glifosat povzroča raka. Naročali so "strokovne analize", ki so ustrezale Monsantu in uporabljali raziskave, ki so bile napisane z njihove strani pod pretvezno, da gre za neodvisne raziskave.

Trenutno je tožbo proti Monsantu zaradi glifosata vložilo že več kot 4000 posameznikov v ZDA. Naslednje sojenje proti Monsantu bo oktobra v zvezni državi Missouri.

Korporacijo Monsatno je nedavno prevzel farmacevtski gigant Bayer, zato velja posebna pozornost, kako bo to podjetje etično do kupcev. Pred kratkim je podjetje Bayer podalo namero, da bo skušalo spremeniti že uveljavljeno pravilo glede uporabe pesticidov, ki ubijajo čebele na Evropskem sodišču. Enkrat Monsanto vedno Monsanto?

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 1-18.jpg

   

Jedli boste meso ali pa izgon iz vrtca?

Jedli boste meso ali pa izgon iz vrtca?

Pred deportacijo v Afganistan rešila družinskega nasilneža

Pred deportacijo v Afganistan rešila družinskega nasilneža