Pred deportacijo v Afganistan rešila družinskega nasilneža

Pred deportacijo v Afganistan rešila družinskega nasilneža

Aktivistka Elin Errson, ki si prizadeva za pravico do azila na Švedskem, je 23. junija v letalu v Gothenburgu, ki bi moral poleteti v Istanbul, pokazala odločnost. Ni hotela sesti in s tem je vsaj začasno preprečila deportacijo 52-letnega Afganistanca v domovino. Za to dejanje se je odločila v prepričanju, da gospoda čaka v domovini zanesljiva smrt. Posnetek njenega protesta si je ogledalo milijone ljudi in bila je proglašena za junakinjo generacije Z v številnih medijih (Newsweek, Guardian, ...). Primerjali so jo celo z Gandhijem in M. L. Kingom. Presenetljivo hitro zaslužene zveneče pohvale.

Švedski mediji so razkrili, da bo moški zelo verjetno deportiran kljub njeni intervenciji. Omenjeni moški je bil obsojen družinski nasilnež, ki je zaradi pretepanja žene in otrok moral v zapor. Soprogo je tepel tako, da je z njeno glavo udarjal ob tla, otroke pa je pretepal z vrvjo. Informacije je odkril finski medij, potrdila pa švedska policija. Vendar gospod ni bil deportiran zaradi kazni glede nasilja, ki jo je že odslužil, temveč zaradi švedske politike pravice do azila.

Ustaviti prizadevanja glede človekovih pravic zaradi takšnega posameznika bi bilo seveda nesmotrno. Kaže pa na zaletavost takšnih akcij, ki imajo slabo raziskano ozadje. Najbolj nelogično od vsega pa je, da mladi švedski aktivisti ne protestirajo pred lastno vlado, ki je največja izvoznica orožja glede na število prebivalcev.

Čemu solze zaskrbljenosti študentke v udobju, ki se ji ne ljubi raziskati nastanka množičnih migracij in beguncev? Oziroma ali ni huje to, da Švedska prodaja orožje Savdski Arabiji, ki je z njim ravnokar pobila avtobus poln otrok mlajših od deset let? Medtem ko mladi vihrajo s slogani »begunci dobrodošli«, njihovi starši na Švedskem bogato služijo s prodajo orožja. Dejansko se jim poda oznaka generacija Z, ampak Z kot zaslepljenost ali zombiji, ki se odzivajo na dobro financinarne projekte, ki nosijo oznako humanitarnosti.

Elin je študentka Univerze v Gothenburgu, kjer njen doktorand razmišlja, da s prodajo orožja Švedska dejansko »širi demokracijo« izven svoji meja. Čeprav je Švedska prodaja orožja dokazano obtežena s podkupninami in manipulacijami, ki jih tovrsten posel prinaša.

Kakor je zgrešena islamofobija in demoniziranje beguncev, je še bolj zgrešena aktivistična politika, ki ni zmožna kritizirati lastne države, ki prodaja orožje ljudem na drugem koncu sveta, zato jim kasneje lahko dobrodelno pomoli pod nos sendvič. Zato mlada študentka niti pod točko razno še ni Gandhi ali M. L. King, ki sta razumela in se upirala rasizmu in izkoriščanju z razumevanjem, kako delujeta lokalna in globalna politika.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 2-18 oblačia.jpg

Foto: NYHETER IDAG

Prelomna zmaga: Monsanto mora plačati 289, 2 milijona dolarjev

Prelomna zmaga: Monsanto mora plačati 289, 2 milijona dolarjev

Bele čelade kot sodobni »kavboji«

Bele čelade kot sodobni »kavboji«