Zgodovinska tožba: vrtnar proti Monsantu

Zgodovinska tožba: vrtnar proti Monsantu

To poletje poteka zgodovinsko sojenje v ZDA, 46-letni nekdanji vrtnar v šoli Dewayne »Lee« Johnson se je odločil, da toži Monsanto zaradi uničujočih učinkov glifosata, ki ga je redno uporabljal pri svojem delu. Johnson umira zaradi raka, za katerega je prepričan, je posledica glifosata. Diagnozo so mu postavili leta 2014. Pri svojem delu se kljub uporabi profesionalne zaščitne opreme ni mogel izogniti stiku z glifosatom na kožo. Posledice tega stika so globoke kožne razjede in Ne-Hodgkinov limfom. Johnson je prvi tožnik Monsanta zaradi glifosata, na ameriškem sodišču čaka trenutno že več 450 vloženih tožb, pričakujejo jih več tisoč samo na sodišču v Severni Kaliforniji. Kot je povedala Johnson sodišču: »Nikoli ne bi uporabil glifosata okoli šole in v bližini ljudi, če bi vedel, da je škodljiv.« Herbicid Roundup, ki vsebuje glifosat, je registriran v 130 državah in ima dovoljeno za uporabo za več kot 100 rastlin.

Robert F. Kennedy Jr. politični aktivist na področju zdravja in ekologije poroča o poteku sojenja in zgroženo ugotavlja, kako Monsanto zavaja sodišče. Pravna ekipa, ki pomaga vrtnarju, ima pisne in posnete dokaze, da si je toksikologinjo Monsanta Donna Farmer prizadevala varovati  predvsem »globalni ugled izdelka« in ne zdravje ljudi. Farmerjeva je 25 let zanikala vse znanstvene ugotovitve glede škodljivosti glifosata. S tem namenom so izdali celo priročnik. Ko se je že začelo sojenje, je bil njen pravni nasvet kolegu, ki zastopa Monsatno: » Ne moreš trditi, da Roudup ne povzroča raka. Nismo ugotavljali rakotvornosti Roundupa.« Torej v 35 letih, odkar prodajajo in proizvajajo Roundup, niso naredili niti ene študije o tem, ali je izdelek rakotvoren. Priznala je tudi, da je Monsanto plačal znanstvene članke po naročilu, ki so zanikali nevarnost glifosata. V tem ne vidi ničesar spornega. Monsanto je najel uglednega toksikologa dr. Jamesa Parryja, da bi ubranil glifosat, vendar so se odločili, da bodo vse teste izvedli kar v lastnih laboratorijih. Parry se je umaknil iz načrtov Monsanta in jim predlagal varnostne študije, ko je že leta 1999 ugotovil, da glifosat povzroča genske spremembe. Zaseženo dopisovanje v Monsantu kaže na to, da je podjetje iskalo »uglednega znanstvenika«, ki se »strinja« z glifosatom.

Zadnja študija potrjuje, da glifosat poškoduje DNA

Kakor potrjuje tudi zadnja znanstvena študija (julij, 2018), glifosat, sestavina herbicida Roundup proizvajalca Monsanto, poškoduje človekov DNA in krvne celice. Zakaj je to zgodovinskega pomena, če je pred leti že Svetovna zdravstvena organizacija opozorila na »potencialno rakotvornost« glifosata? Zato, ker Monsanto vztrajno zanika svojo odgovornost za množično uporabo glifosata v svojem izdelku. Še bolj, ker se skuša negativnim kritikam izogniti tudi tako, da se je podjetje združilo z farmacetvskim gigantom Bayer, ki prozivaja zdravila. Se bo tudi Bayer tako izogibal odgovornosti kot se Monsatno? Neprijetna vprašanja brez odgovora.

Na sojenju se tudi ni izkazalo, da pravna ekipa Monsanta nima namena, da bi sodelovala kot kontrolna skupina ljudi, s pomočjo katere bi ugotavljali, ali je glifosat rakotvoren. Zanašajo se na »800 študij, ki kažejo, da je glifosat« varen. Kakšnih študij – takih, ki je ne zdržijo ponovnega testa v neodvisnem laboratoriju?

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 2-18 oblačia.jpg
Bele čelade kot sodobni »kavboji«

Bele čelade kot sodobni »kavboji«

5G sevanje – napad na človeka in okolje

5G sevanje – napad na človeka in okolje