EU internet: 13. člen – zločin ali kazen?

EU internet: 13. člen – zločin ali kazen?

Piše: Dejan Pestotnik

»V Bruslju so 20. junija pritrdili sprejemanju predlagane reforme, direktive o avtorskih pravicah v digitalnem svetu: člani odbora za pravne zadeve (JURI) so, kot komentirajo v slovenski stranki Pirati, kljub močnim pritiskom javnosti glasovali v prid cenzuri in korporativizaciji svetovnega spleta. Zdaj je usoda reforme v rokah evropskih poslancev,« piše Igor Bratož v Delu. Podobno so pisali Frankfurter Allgemeine Zeitung, BBC in drugi. Ugotovimo lahko, da je svoboda interneta je »v rokah evropskih poslancev«. Ob tem se skorajda nagonsko zgrozim, da iz tega ne bo nič dobrega. V tem primeru je res tako. Za kaj gre?

Na zasedanju JURI so glasovali o novi direktivi in odločili v prid ponudnikom in ne uporabnikom svetovnega spleta. V praksi in preprosto povedano, ko boste na Facebooku objavili povezavo (link) do članka, glasbe, videa, fotografije, bo »nekdo« moral plačati lastniku spletne strani, oziroma navedene vsebine. Ko boste na Googlu iskali karkoli, bo moral Google lastnikom spletnih strani plačati za vsak prikazan rezultat. In kdo bo prejel račun Googla? Vi, jaz, ti, mi, oni oziroma vsi »mali« uporabniki spletnih vsebin!

Kako smo prišli do tega? Tako kot vedno – založniški lobiji bi v imenu lahkega zaslužka na račun velikih internetnih podjetji raje uničili najbolj pomemben komunikacijski motor napredka (internet) – kot se prilagodili novim tehnologijam in zahtevam potrošnikov. Tisti, ki delujemo na svetovnem spletu že najmanj 25 let se zelo dobro spominjamo zadeve »Napster«.

Takim poskusom smo bili v zadnjem obdobju priča tako v Nemčiji kot v Španiji, kjer so leta 2014 spektakularno propadli. Slovenski poslanec v EU parlamentu Igor Šoltes je tokrat, skupaj z nekaterimi somišljeniki opozoril in EU komisiji očital, da želi uvesti t.i. pomožne avtorske pravice v korist izdajateljev medijskih vsebin. Komisijo je spomnil ravno na zgoraj omenjeni fiasko sodbe Sodišča EU 2014, ki je razsodilo, da objava hiperpovezave na avtorsko zaščiteno vsebino ni kršitev avtorskih pravic! Več o tem lahko preberete v odličnem povzetku EU poslanke Julije Rede (Pirati), ki se že cel mandat bori proti takim poskusom.

Dušan Caf, direktor društva za digitalno družbo Digitas, pravi, da je EU parlament 20. junija 2018, po zaslugi poslancev EPP in ALDE (politične skupine Evropske ljudske stranke in evropskih liberalcev) podprl sporni člen, ki pomeni uvedbo t.i. davka na spletne povezave in cenzorskih filtrov. Torej, naši vrli EU poslanci so prisluhnili velikim evropskim založnikom in imetnikom pravic. Niso pa niti za milimeter prisluhnili številnim strokovnjakom, raziskovalcem, znanstvenikom, pionirjem interneta, umetnikom in drugim ustvarjalcem kreativnih vsebin. Ah, kaj šele uporabnikom!

Že iz lanskega osnutka poročila o predlogu omenjene direktive, ki ga je pripravila Therese Comodini Cach, je razvidno, da so EU birokrateki imeli »široko odprta ušesa« za predloge »najrazličnejših interesentov« kot so Google, Netflix, Mozilla, YouTube, 21st Century Fox, Time Warner Europe, Universal Music Group, Getty Images, Microsoft in drugih. Vseh »potencialnih« lobistov je bilo več kot sto, piše v poročilu.

Poslanka Julija Reda, članica Skupine Zeleni/Evropska svobodna zveza je napovedala, da bo zahtevala ponovno glasovanje o spornih členih na prihodnji plenarni seji parlamenta EU. Podprimo jo!

Odzivi v Sloveniji na mogoče sprejetje 13. člena

In na kratko naj navedem še odzive generalne direktorice direktorata za medije Slovenije, Tamare Vonta, ki pravi, da so zadevo poslali na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, češ da je za navedeno direktivo pristojen Urad RS za intelektualno lastnino. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je povedala, da omenjena direktiva »neposredno ne sodi v njeno pristojnost, ... so pa v njeni pisarni zaskrbljeni zaradi mogočih posledic.« A dejte ga no lomt! Zaskrbljen sem jaz zaradi posledic popolne brezbrižnosti in neznanja državnih organov in ostalih političnih pritiklin ter težkih zastarelih usedlin, ki dolgoročno vplivajo na naša življenja in naše funkcioniranje v digitalni družbi! Druga stran služi milijarde z našim delom! Zato podpišite peticijo, za ohranitev interneta, kot ga poznamo.

Skratka, čas je, da veliki posredniki, kot so You Tube, SoundClaud in Google, začnejo pošteno plačevati avtorje za vsebino, ter da stroške ne prenašajo na uporabnika! Vsi uporabniki svetovnega spleta smo namreč tudi ponudniki vsebin. Ponudniki glasbe, vizualnega materiala, tehničnih rešitev, blogerji, kritiki in znanstveniki. 13. člen uredbe ne omogoča nič drugega kot krčenje interneta! Torej bodo zdaj mali lastniki ponudbe vsebin odgovorni za vsebine, ki jih nekdo drug objavlja na njihovih platformah? Zločin nad svobodnimi protokoli pretoka informacij ali kazen za uporabo vsebine? To je zdaj vprašanje.

Do uveljavitve uredbe vam želim svobodno brskanje po svetovnem spletu!

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 3-18 reciklirani.jpg

Foto: Unsplash

»Migracije - več zaslužka kot prodaja drog«

»Migracije - več zaslužka kot prodaja drog«

Združene države rasizma

Združene države rasizma