Smrt Davida, ki je združila Balkan

Smrt Davida, ki je združila Balkan

Kaj je vzrok, da se je 18. maja zbralo na Dunaju največ državljanov Bosne in Hercegovine doslej? Ter da že več kot 80 dni vsak dan ljudje v centru Banja Luke zahtevajo pravico in resnico? Kakor menijo lokalni mediji, gre za zgodovinski premik na področju Balkana, ki kaže, kako pravzaprav živijo ljudje – policija, politika in kriminal sodelujejo med sabo in zatirajo ljudi. Običajno so Bošnjaki, Hrvati in Srbi vsak na svojem bregu, tokrat pa so se združili. Oče ubitega mladeniča, Davor Dragičević pravi, da zločinci nimajo nobene religije in narodnosti. Oblastem sporoča:

“Vemo, da ste nesposobni, naduti in odtujeni od ljudi, od vseh nas. Tožite me, aretirajte me, ubijte me, ampak jaz ne bom odnehal," je odločen oče ubitega.

Skupina na Facebooku Pravda za Davida ima 360.000 podpornikov. Kot poroča Suddeutche Zeitung, je smrt dveh mladeničev Davida in Dženana sprožila na Balkanu izjemne odzive podpore in sočutja. Ne zgolj zato, ker sta družini Dragičević in Memić utrpeli nenadomestljivo izgubo svojih sinov, temveč zato, ker sta umrla v sumljivih okoliščinah. Javilo se je še trideset staršev, ki so prepričani, da je resnica o smrti njihovih otrok zamolčana.

Truplo 21-letnega Davida, ki je nenadoma izginil marca 2018, je bilo najdeno v kanalizaciji. Policija je po njegovi smrti sklicala novinarsko konferenco, kjer je ugotavljala, da naj bi David pod vplivom drog nasilno vlamljal in nato padel v kanalizacijo – primer zaključen. Vsi, ki so ga poznali, niso mogli verjeti, da bi se priljubljeni mladenič, študent elektrotehnike, športnik in glasbenik, čez noč tako spremenil, da bi naredil nekaj takega. Starši so našli posnetke nadzornih kamer, ki kažejo, da je Davida odpeljala skupina moških. Oče je brez soglasja policije zahteval pregled sinovega trupla. Ugotovljeno je bilo, da je bilo David pretrpel veliko poškodb in udarcev, kar kaže na metode mučenja. Kljub temu oblasti v Bosni in Hercegovini niso sprožile ustreznih postopkov, da bi raziskale sumljive okoliščine smrti Davida. Kot pravi oče, je njegov sin verjetno imel informacije, ki bi škodovale oblasti. V prav tako nepojasnjenih okoliščinah je umrl tudi Dženan Memić, čigar smrt starše spravlja v obup.

Bosna in Hercegovina se vse od konca vojne utaplja v različnih političnih interesih in težkih življenjskih pogojih. Zato so sumljive smrti mladih dokaz za ljudi, da ima mafija glavno besedo v razdrobljeni državi.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 2-18 oblačia.jpg
Združene države rasizma

Združene države rasizma

»Halo, je tam izganjalec hudiča?«

»Halo, je tam izganjalec hudiča?«