ZDA in S. Koreja: Zgodovinsko srečanje in njegove posledice

ZDA in S. Koreja: Zgodovinsko srečanje in njegove posledice

V tem mesecu so se odvili trije pomembni dogodki na političnem prizorišču: srečanje skupine Bilderberg, sestanek G7, ki ga ocenjujejo kot polom in podpis sporazuma med predsednikom ZDA, Donaldom Trumpom in predsednikom Severne Koreje, Kim Džong Unom v Singapuru.

Finian Cunnigham za Strategic Culture piše, da je Donald Trump v naglici zapustil srečanje G7 zaradi različnih pogledov na trgovinska vprašanja s Kanado in državami EU. Na drugi strani je srečanje SCO v Šanghaju med Rusijo, Indijo, Kazahstanom, Kirgizistanom, Tadžikistanom, Uzbekistanom in Iranom ter Kitajsko, potekalo skladno.

Nekateri komentarji njuno srečanje ocenjujejo za tako prelomno, kot je bilo srečanje Ronalda Regana in Mihaila Gorbačova. Donald Trump je na novinarski konefernci izrazil zadovoljstvo s srečanjem s Kim Džong Unom in poudaril dobre odnose s Kitajsko ter dodal, da je kitajski predsednik Ši Džinping »moj prijatelj«.

Glede časovnega okvirja odstranitve jedrskega programa Severne Koreje je Trump povedal le, da se bodo to trudili izvesti v najkrajšem možnem času. Trump je prvi ameriški predsednik, ki se je srečal z vrhom Severne Koreje. Tehnično so ZDA in Severna Koreja še vedno v vojni, ker nista podpisali mirovnega sporazuma od konflikta v letih 1950-53. Ključno vlogo pri tem srečanju je prevzela Kitajska.

Kako razumeti to zgodovinsko srečanje? Igor Božič, ki aktivno spremlja politično dogajanje in ureja spletno skupino Slovenija solidarna z antifašističnim Donbassom, je komentiral, da ima Kitajska interes, da celoten korejski polotok postane območje brez jedrskega orožja in tujih vojaških baz.

Meni, da se Južna Koreja zaveda, da bo v primeru vojne na korejskem polotoku tista, ki bo plačala veliko ceno za ameriške interese »omejevanja« kitajskega vpliva v Aziji. Kitajci bodo torej dali Severni Koreji zagotovilo za njeno varnost. Jedrske bombe in rakete bodo verjetno odpeljane na Kitajsko, ki se bo s tem še dodatno okrepila. Predvideva, da bo Severna Koreja deležna ukinitve gospodarskih sankcij. Edini, ki s tem ne bodo zadovoljni utegnejo biti ZDA. Božič dvomi, da bo Donald Trump odpeljal ameriške čete domov.

Ob tem je zelo pomembno, da ima Severna Koreja velike zaloge strateške surovine litija, ki so osnova električnih avtomobilov. Ocenjujejo, da so zaloge vredne bilijarde dolarjev.

Ne le to Severna Koreja ima zaloge železa, zlata, bakra in drugih dragocenih kovin. V času trgovinske blokade je Severna Koreja izvažala te kovine predvsem v Rusijo in na Kitajsko. Južna Koreja trenutno odkupuje 240.000 ton litija iz avstralskih rudnikov na leto.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 1-18.jpg

Foto: You Tube

»Halo, je tam izganjalec hudiča?«

»Halo, je tam izganjalec hudiča?«

Našli meso v veganskih izdelkih

Našli meso v veganskih izdelkih