Našli meso v veganskih izdelkih

Našli meso v veganskih izdelkih

Prevod: Janez Ferkov

Nadzorniki kakovosti hrane sporočajo, da so v predpripravljenih jedeh za vegane in vegetarijance, ki se prodajajo v večjih supermarketih, našli vsebnost mesa.

Angleška Food Standards Agency (FSA) je sprožila lastne postopke. Daily Telegraph je poročal, da je v Sainsburyjevi blagovni znamki predpripravljenih mesnih kroglic 'brez mesa' prisotna svinjina. Prav tako pa so v Tescovih predpripravljenih makaronih, ki so del njihovega nove ponudbe veganske hrane, našli puranje meso.

Tudi različne verske skupine so zaradi tega izrazile zaskrbljenost, in da upajo, da bodo zaradi teh ugotovitev, s strani vladnih nadzornikov, zahtevani odpoklici teh proizvodov.

Muslim Council of Britain je izjavil, da je "Za vegetarijanske in veganske potrošnike zelo žalostno spoznati, da so uživali živila, označena kot primerna za njihovo uporabo, za katera je bilo zdaj dokazano, da vsebujejo živalsko DNK. Upamo, da bo FSA zahteval izvedbo postopka odpoklica in opraviti temeljito preiskavo tega, za kar se zdi, da je v nasprotju s Pravilnikom o splošnem označevanju predpakiranih živil".

Predstavnik največje kosher agencije v Evropi, Kosher London Beth Din, je komentiral: "Žalostno je slišati, da je bila svinjina najdena v domnevno vegetarijanskem izdelku - in ta novica bo razumljivo skrbela vse ljudi, ki ne želijo jesti katerekoli vrste mesa."

Tony Lewis, vodja politike na britanskem Chartered Institute of Environmental Health je za Daily Telegraph povedal, da so potrošniki, ki so pojedli te izdelke, "zgroženi"."Če so v hrani stvari, ki tam ne bi smele biti, je vprašanje, kaj vse je še zraven? To je potencialno veliko hujša težava."

Supermarketi še naprej širijo svojo paleto izdelkov brez mesa, saj trend k vegetarijanski prehrani še naprej narašča. Veganstvo se je v zadnjem desetletju povečalo štirikrat, po mnenju Veganskega društva.

Časnik Daily Telegraph je poročal, da je vzorce omenjene hrane poslal nemškemu vladno akreditiranemu laboratoriju za testiranje hrane.

Tiskovni predstavnik za FSA je za časnik Guardian povedal, da "preiskujejo okoliščine domnevne kršitve in iz rezultatov izhajajoči ukrepi bodo odvisni od dokazov. Naša prednostna naloga je zagotoviti, da potrošniki lahko zaupajo v varnost hrane in da je tisto, kar je navedeno na embalaži res."

Tiskovni predstavnik podjetja Sainsbury je za javnost povedal: "Ti izdelki se proizvajajo v tovarni brez mesa. Sainsbury in angleško Vegetarijansko društvo prav tako opravljata redne preglede in do zdaj ni bilo najdenih nobenih odstopanj. Vendar pa nas te ugotovitve skrbijo in skupaj z našim dobaviteljem izvajamo celovito preiskavo."

Tiskovni predstavnik podjetja Tesco je podobno komentiral: "Zelo resno se zavedamo pomembnosti kakovosti in celovitosti naših izdelkov, in razumemo, da morajo biti naši veganski in vegetarijanski izdelki točno to.

"Naši začetni DNA testi niso našli nobenih sledi živalske DNK v izdelku BBQ Butternut Mac, ki je še danes na voljo v naših trgovinah. Ob nadaljevanju z našimi raziskavami, bomo Daily Telegraf pozvali, naj v celoti razkrijejo svoje podatke o testiranju, vključno z laboratorijem, ki so ga uporabili.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

Zdravo Slovenija 1-18.jpg
ZDA in S. Koreja: Zgodovinsko srečanje in njegove posledice

ZDA in S. Koreja: Zgodovinsko srečanje in njegove posledice

Trgovina z migranti na Balkanu

Trgovina z migranti na Balkanu