Iran  - patetična poteza ameriške politike

Iran - patetična poteza ameriške politike

Screen Shot 2018-05-09 at 09.19.42.png

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ameriški odstop od jedrskega sporazuma iz leta 2015. Nemčija, Francija in Britanija poteze ZDA ne podpirajo, pričakovano sta navdušena Izrael in Savdska Arabija. Evropski partnerji se namreč bojijo za svoje poslovne ineterse, ki jih imajo z iransko državo.

Tako ruske, kot iranske oblasti menijo, da ameriška politika ponovno sledi le svojim sebičnim interesom, brez upoštevanja mednarodnega prava ali interesov mednarodne skupnosti v prizadevanju za stabilnost v svetu.


Iranski predsednik Hassan Rouhani je povedal, da Iran ostaja osredotočen in miren v svojih prizadevanjih, ki ne kršijo mednarodnih odločb. Poudaril je, da je v zadnjih štiridesetih letih ameriška politika le zatirala Iran in njegove prebivalce, brez upoštevanje dogovorov. Opozoril je tudi, da je jedrski sporazum multilateralen in vključen v resolucijo 2231 varnostnega sveta Združenih narodov. Rouhani meni, da ZDA ponovno kršijo mednarodne dogovore.

Edini režim, ki podpira Trumpovo odločitev, je nelegalna sionistična vlada, ki je ubila naše jedrske znanstvenike, je še povedal iranski predsednik. Od zdaj naprej gre za dogovor med Iranom in še petimi državami, ugotavlja.

Uveljavljeni komentator mednarodnega dogajanja Pepe Escobar meni, da bodo ameriške sankcije povzročile veliko neprespanih noči v Parizu, Londonu, Bruslju in Berlinu. Kajti ameriške sankcije proti Iranu bodo usmerjene predvsem na petrokemično, finančno in energetsko področje. Kakor omenjajo iranski viri, bo zaradi sankcij Iran povečal svoj izvoz nafte v azijski prostor.

Številni politični opazovalci menijo, da je ameriški umik iz iranskega sporazuma »patetično dejanje« še enega poizkusa spremembe režima, ki jih ZDA izvaja povsod po svetu. Iran je namreč zelo pomemben dejavnik integracije evroazijskega prostora.

Klik na oglas je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

London: Ko mati čisti kri ubitega 17-letnika

London: Ko mati čisti kri ubitega 17-letnika

Ponovni referendum o zakonu o drugem tiru

Ponovni referendum o zakonu o drugem tiru