London: Ko mati čisti kri ubitega 17-letnika

London: Ko mati čisti kri ubitega 17-letnika

Letos je bilo v Londonu nasilno ubitih že več kot 60 oseb, polovica od tega z noži. V enem tednu v marcu je zaradi nasilnega napada (napad z nožem, uboj) umrlo kar osem oseb. Tudi v maju je mesto pretresel nov val nasilnih zločinov s smrtnimi žrtvami.

Namestnica vodje policije Sophie Linden ugotavlja, da je vsakdanja nošnja nožev postala »običajna«. Britanska prestolnica se sooča s povečano težavo nasilja med mladimi.

Vendar drugače kot v ZDA, kjer največjo težavo predstavlja strelno orožje, ki je na dosegu roke vsakomur. V Londonu gre za obračunavanje med mladimi tudi s hladnim orožjem. Žrtve so tako tudi najstniki, kar pomeni alarm za javnost, ki o težavi že razpravlja.

Najpogostejši odgovor za porast nasilja v Londonu je pomanjkanje policistov na ulicah zaradi varčevanja. Metropolitanska policija ima od leta 2010 zmanjšan proračun za 700 milijonov funtov. V Londonu so velike razredne razlike in mase ljudi, zato je prisotnost policije nujna, menijo nekateri.

Drugi bi želeli težavo prevaliti na etnično raznolikost mesta, ki ga imenujejo kar "Londonistan" – češ, da so za kriminal odgovorni izključno muslimanski priseljenci, kar ne drži.

Kakor je zapisal The Independent, ker se ti umori dogajajo v Tottenhamu in ne v delu mesta kot je Chelsea, ne predstavljajo takšne težave, da si se država zares prizadevala za razrešitev.

Že od požara stolpnice v Grenfellu je jasno, da London in en, ampak dva. Za privilegirance, ter nekaj srednjega sloga, množice ekonomskih priseljencev in potomcev in britanskih kolonij pa tvorijo novo kasto brezpravnih, ki nikoli ne nimajo nobene realne možnosti v življenju, da bi si izboljšali življenjski standard, ki bi presegal bivanje iz rok v usta. Poleg tega, da so obravnavani kot drugorazredni državljani.

Razkošje aristokracije in zasebna policija na britanskih ulicah

Screen Shot 2018-04-24 at 21.26.12.png

Nič bolj nazorno ne opisuje tega stanja kot nedavni komentar na Twitterju, kjer dekle, ki čaka na operacijo zlomljene noge že 8 dni skozi okno gleda, kako mediji čakajo na prihod vojvodinje Catherine iz porodnišnice. Ne, ne zanima medijev, koliko dni s hudo poškodovano nogo čakaš na nujen zdravstveni poseg, temveč v kakšni obleki se bo prikazala oseba, ki živi na račun pokradenega bogastva skozi stoletja. To je sodobna britanska realnost!

Ob tem je na britanske ulice prišla zasebna policija, ki vam lahko sledi na iPadu. Najemajo jih bogati predeli Londona. Ne le to, nekateri med izbranimi zasebnimi policisti so nekdanji poklicni vojaki. Gre za varovanje elit vsem na očeh, kar je dokaz razrednih delitev, ki so obstajale v 19. stoletju.

Če to ni dovolj nazoren prikaz odvratnega kastnega sistema in strmega propada socialnih in humanističnih vrednot, potem je dno še daleč.

 

Evrovizija 2019: Strel v hrbet 10 točk, smrt otroka 12 točk?

Evrovizija 2019: Strel v hrbet 10 točk, smrt otroka 12 točk?

Iran  - patetična poteza ameriške politike

Iran - patetična poteza ameriške politike