Nova vodja CIE, ki je uničila dokaze o mučenju

Nova vodja CIE, ki je uničila dokaze o mučenju

61-letna Gina Haspel je postala nova direktorica agencije CIA. Telegraph piše, da je večino svoje kariere delovala kot agentka CIE. Leta 2002 je bila v tej vlogi na Tajskem, kjer so v tajnih zaporih preizkušali tudi metode mučenja. Tri leta kasneje je napisala nalog, da se uničijo posnetki teh zaslišanj. Kljub tej kontroverznosti so jo potrdili na to visoko delovno mesto. Proti njenemu imenovanju je bil republikanec John McCain, ki je bil tudi sam mučen kot ujetnik med ameriškim napadom na Vietnam. Prav tako imenovanja Gine Haspel ne podpirajo različne organizacije za človekove pravice.

Screen Shot 2018-05-18 at 13.11.49.png

Kakor je zapisal Edward Snowden, ima nova direktorica agencije CIA, ki je sicer prva ženska v zgodovini na tem položaju, na vesti uničenje dokazov o mučenju zapornikov s strani ameriških oblasti.

Navaja, da je šlo v primerih mučenja za hude prekrške, in sicer udarce v trebuh noseče ženske, analno hranjenje zapornika, ki je odklanjal hrano in podhlajevanje zapornika, ki je zaradi mraza potem umrl. Snowden je poudaril, da je osebno podpisala nalog za uničenje 92 posnetkov o mučenju zapornikov.

Tovrstne strahotne prijeme mučenja je CIA uvedla po padcu dvojčkov v New Yorku, oziroma zloglasnem 9/11.

Že leta 2014 je v Belo hišo prišlo poročilo o mučenjih zapornikov na 6300 straneh, ki so obravnavali številne kršitve med zasliševanji domnevnih teroristov. Med različnimi psihološkimi in fizičnimi metodami mučenja sta bili tudi igranje "ruske rulete" z zaporniki in uprizoritev usmrtitve.

 

»Ne, ne grem na kolena«

»Ne, ne grem na kolena«

Evrovizija 2019: Strel v hrbet 10 točk, smrt otroka 12 točk?

Evrovizija 2019: Strel v hrbet 10 točk, smrt otroka 12 točk?