18.000 sirskih otrok, umorjenih zaradi trgovine z organi

18.000 sirskih otrok, umorjenih zaradi trgovine z organi

»Imamo podrobne informacije, da je bilo izvedenih več kot 25.000 kirurških posegov v begunskih centrih v okoliških državah in območjih, ki jih nadzorujejo teroristi v Siriji. Od leta 2011 so 18.000 sirskim otrokom odvzeli notranje organe in jih prodali na mednarodnem črnem trgu,« je v Združenih narodih povedal dr. Hossein Noufel.

Informacije o umorih sirkih otrok, so prisotne v javnosti že kakšno leto. Ob pozivih k napadu na Sirijo, bi se nekateri mediji morali zavedati ne le civilnih žrtev med oboroženimi spopadi, lakote in bolezni otrok in odraslih, temveč tudi tovrstnih najhujših kriminalnih dejanj kot je umor otrok zaradi pridobivanja notranjih organov. V organizirani kriminal preprodaje notranjih organov so vpletene frakcije ISIS, ki jih podpirajo zaveznice z orožjem in logistiko.

Nekateri starši imajo »srečo«, da otroku odvzamejo teroristi eno ledvico in da otrok operacijo preživi ter se celo vrne k družini. Večinoma gre umore, ko starši odkrijejo truplo otroka med medicinskimi odpadki ob bolnišnicah z izropanimi notranjimi organi.

Organi na črnem trgu dosegajo ceno od 15.000 do 200.000 dolarjev. Nekateri ukradeni organi se uporabijo tudi za zdravljenje ranjenih pripadnikov islamske države. V Iraku, Siriji in Libanonu so cene na črnem trgu veliko nižje od 1000 do 3000 dolarjev. Prodajajo ledvice, vranico in tudi dele oči. Kot kažejo poročila iz Sirije imajo soodgovornost pri kraji organov tudi turški in izraelski sodelavci. Presaditev notranjih organov je medicinsko zelo zapleten postopek, zato takšnih dejanj ne morejo opravljati teroristi brez visoko usposobljene medicinske ekipe.

Ponovno o umoru otroka zaradi notranjih organov poročajo v Siriji v Vzhodni Guti, kjer so imeli nadzor teroristi. Zadnji je primer petletne deklice, poroča stran Hands off Syria.

Dodatek in opozorilo

Slovenski kirurgi opozarjajo, da utegnejo biti navedene informacije zavajajoče, ker so transplantacije medicinsko zelo zapleten postopek.

BBC, Reuters in El Pais poročajo o trgovanju z organi sirskih beguncev. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da se letno izvede 10.000 operacij z organi pridobljenimi na črnem trgu.

Prav tako o trgovanju z organi v povezavi s Sirijo poroča Organizacija proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu (The Global Initiative Against Transnational Organised Crime).

Odstavljen profesor, ki piše o zločinih NATA

Odstavljen profesor, ki piše o zločinih NATA

Hrvat, ki nosi križ od Reke do Zagreba: »Plačujemo vojaška letala, za bolne otroke pa ni!«

Hrvat, ki nosi križ od Reke do Zagreba: »Plačujemo vojaška letala, za bolne otroke pa ni!«