Še ena kolateralna škoda ameriške vojske - narava

Še ena kolateralna škoda ameriške vojske - narava

Prevod: Janez Ferkov

Kot piše March on Pentagon, je ameriška vojska, ne samo v ZDA, temveč po vsem svetu, onesnažila na tisoče lokacij, zastrupila vodne vire in ogromne površine zemljišč spremenila v celoti neuporabne za kmetijstvo ali poselitev. Kljub ogromnemu proračunu, ki letos znaša okoli 700 milijard ameriških dolarjev, se ameriška vojska ne namerava ubadati z čiščenjem svoje nesnage ali izplačevanjem nadomestil številnim žrtvam svoje strupene zapuščine, in to vključno z lastnimi uslužbenci.

Čeprav je vloga vojske pri onesnaževanju okolja globalno znana, se o tem le redko govori v mainstream medijih. Razlitje 356.000 litrov reaktivnega goriva, v pristanišču ameriške mornarice v Virginia Beachu lani, je na primer splošni javnosti popolnoma neznano, saj je o tem pisal le tamkajšnji lokalni časopis. Vendar je še manj znano dejstvo, da ameriška vojska na leto proizvede več strupenih odpadkov kot pet največjih ameriških kemičnih podjetij skupaj, in pušča svoj ostuden zadah v obliki mnogih strupenih snovi, med katerimi so tudi: osiromašeni uran, olje, reaktivno gorivo, svinec, pesticidi in *defoleanti, kot na primer Agent Orange.

Ameriške vojaške baze, tako doma kot na tujem, se dosledno uvrščajo med najbolj onesnažena območja na svetu, saj perklorat in druge sestavine reaktivnega in raketnega goriva onesnažujejo zrak, vire pitne vode, vodonosnike in tla. Na stotine ameriških vojaških oporišč lahko najdete na seznamu ameriške Agencije za varstvo okolja, ki ta območja imenuje ''Superfund lokacije'', za čiščenje katerih so upravičeni do neposrednega črpanja vladnih sredstev. Nekdanja načelnica Pentagonovega okoljskega programa je za Newsweek leta 2014 povedala, da se mora njihov oddelek ukvarjati z sanacijo 39.000 onesnaženih območij, ki se razprostirajo na 19 milijonih hektarjev. In to je le v ZDA.

Ena od teh onesnaženih (in še vedno delujočih) vojaških baz je Camp Lejuene v Jacksonvilu v Severni Karolini. Tam se je onesnaženje grozovito razširilo in postalo celo smrtonosno, sa je bila podzemnica v obdobju od 1953 do 1987 onesnažena z veliko količino rakotvornih snovi. Šele lanskega februarja je ameriška vlada dovolila, da so tisti, ki so bili izpostavljeni kemikalijam v Lejeuneju, predložili uradne odškodninske zahtevke. Številne ameriške baze so tudi v tujini okužile lokalne zaloge pitne vode. Najbolj odmeven primer je letalska baza Kadena v Okinavi.

Vsekakor je ameriška vojska tudi izven ZDA pustila svoj pečat. V nekaterih primerih z popolnim uničenjem okolja napadenih držav. V primeru Iraka je ameriška vojska povzročila dezertifikacijao (nastanek puščave) na devetdesetih odstotkih rodovitnega ozemlja, kar je tako oslabilo njihovo kmetijsko pridelavo, da so sedaj prisiljeni uvažati več kot 80 odstotkov hrane. Uporaba osiromašenega urana v Iraku s strani ZDA med zalivsko vojno je povzročilo tudi hudo vsesplošno ekološko katastrofo. Poleg tega je z zažiganjem strupenih odpadkov na prostem ameriška vojska povzročila povečanje primerov raka pri ameriških vojakih in iraških civilistih.

Ameriška vojska pa ni le največja svetovna onesnaževalka. Je tudi največji kupec in porabnik fosilnih goriv na svetu. In kljub temu je vojska ZDA popolnoma izvzeta iz vseh mednarodnih podnebnih sporazumov. Ameriško vojno kolesje bo še naprej brez karšnegakoli nadzora vodilni svetovni onesnaževalec in porabnik goriv - razen če seveda storimo nekaj proti temu.

*zmes pesticidov in kemikalij, ki povzroča hitro odpadanje listov (predvsem pri drevninah)

Klik na oglas je podpora za neodvisni medij.

»Obsojamo zločine izraelske vlade«

»Obsojamo zločine izraelske vlade«

Pismo veleposlanikom: Enkrat kolonialisti, vedno kolonialisti?

Pismo veleposlanikom: Enkrat kolonialisti, vedno kolonialisti?