Pismo veleposlanikom: Enkrat kolonialisti, vedno kolonialisti?

Pismo veleposlanikom: Enkrat kolonialisti, vedno kolonialisti?

Pišemo vam spoštovane ekscelence ZDA, Francije in Britanije kot glas številnih v Sloveniji, ki se ne strinjamo z vašim zagovorom vojaškega posredovanja v Siriji.

Prvič, v Siriji ne vlada »režim«, ampak izvoljeni predsednik Bašar al Asad, ki ga večina Sircev spoštuje. Razumite, da vlada al Asada ne obglavlja istospolnih, ne tlači žensk z grožnjami kamenjanja v črne šotore in dopušča različna verstva. Vse verske skupnosti v Siriji obsojajo vaš napad. Da, tako muslimani kot kristjani. Sirija je oaza strpnosti v primerjavi s Savdsko Arabijo, kjer ni volitev in kjer ljudi zaprejo zaradi malenkosti, na primer zaradi bloga. Kako to, da ne padajo bombe na Savdsko Arabijo in da ne pišete njihovemu režimu protestnih pisem, zaradi hudega kršenja človekovih pravic? Veste, kaj se dogaja v Jemnu, da pol milijona otrok strada? Kako to, da ni to humanitarna prednost, če otroci umirajo od lakote?

Drugič, popolnoma nesprejemljivo je imenovati milijone vredno uporabo orožja »humanitarno posredovanje«. Veste, Kuba je poslala v Sirijo zdravnike in zdravila. To je humanitarno, ne bombe. Toplo priporočamo, da se zgledujete po kubanskem vzoru in orožje zamenjate z zdravili in hrano.

Tretjič, zakaj ne prisluhnete nekdanjim veleposlanikom v Siriji, kot sta Peter Ford in Craig Murray? Menda vaša spoštovana kolega, ki sta dihala s sirskim ljudstvom, želita narodu le dobro in se ne strinjata z vašim navijanjem za bombe. Kako to, da ignorirate tudi kredibilne vojaške komentarje, kot ga je podal general major Jonathan Shaw, ki pravi, da sirska država ni uporabila kemičnega orožja?

Četrtič, zgroženo ugotavljamo, da si drznete omenjati kemično orožje, ki je plod strahotne evropske in ne sirske zgodovine. Vi, nekdanji kolonialisti ste vzrok večine grozljivih neenakosti in množičnih pobojev domačinov povsod po svetu. Zaradi tega strahotnega bremena zgodovinske krivde bi bili lahko nadaljnjih 500 let bolj previdni pri svojih izjavah. Sočutni, če želite. ZDA do danes pošastno ravnajo z ameriškimi staroselci, katerih kulturo, jezik in naravno okolje so uničili. Britanci imajo na vesti nezaslišano poseganje v Indijo, Avstralijo in Novo Zelandijo, kjer domačini še zdaj trpijo zaradi tega. Francija je prav tako izvajala teror in poboje nad domačini v Afriki, ZDA in Aziji.

Kako bi bilo, če bi nekdo malce humanitarno bombardiral Pariz, London in New York? S tem se ne bi strinjali v Sloveniji. Tudi vas bomo branili, če vas bodo označili za »režim«. Računajte na nas.

Petič, v Sloveniji privoščimo vsem narodom, da živijo svobodno in v prijateljstvu, kar opeva tudi naša himna: »Žive naj vsi narodi!«  Prav tako menimo, da je »manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim soncem sužni dnovi«. Kar pomeni, da številni raje umrejo, kot da jih tlači kolonialistični škorenj, na primer britanski, ameriški in francoski. Kot zavedni potomci in potomke narodnoosvobodilnega boja podpiramo ljudstvo Sirije v tem, da ima pravico živeti, kot si želijo sami.

Šestič, lepo in iskreno dobrodošli med nami v kulturni in blagovni izmenjavi, v za nas najlepši deželi na svetu Sloveniji. Kot uslužbencem nekdanjih kolonialistov, ki nikoli niso poplačali svojih zločinov, pa predlagamo, da ste do ponovnih napadov tujih ozemelj, ki vas popolnoma nič ne ogrožajo, zadržani.

Center Glas - Evropski center za svobodo govora in tiska

Še ena kolateralna škoda ameriške vojske - narava

Še ena kolateralna škoda ameriške vojske - narava

Legenda Pink Floydov Roger Waters na koncertu o Siriji

Legenda Pink Floydov Roger Waters na koncertu o Siriji