(Ne)verjetni primer Skripal: Je kriva ajdova kaša?

(Ne)verjetni primer Skripal: Je kriva ajdova kaša?

Politična satira Da, minister iz osemdesetih let kaže, kako svetovalec predlaga britanskemu predsedniku izgon 76 ruskih diplomatov. Zaradi izmišljenega primera, ki ga ni moč ne dokazati ne ovreči. Kot pove predsednikov pomočnik, je »ruska grožnja« učinkovita preusmeritev pozornosti, ko je domača javnost nezadovoljna z delovanjem vlade.

Obtožbe Britancev, da so ruske oblasti 4. marca, 2018, na javnem mestu zastrupile nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo s strupom novičok, imajo obsežne politične posledice. S primerom, ki ga ni moč do zdaj ne dokazati ne ovreči. Kljub temu so britanske oblasti izgnale ruske diplomate in zahtevale še »solidarnost« drugih držav. Številne evropske države in ZDA so sledile britanskim pozivom k izgonu ruske diplomacije. Stotine diplomatov je spremenilo svoj naslov.

Kaj pa, če je kriva ajdova kaša?

Zaostrovanje politike do Rusije sloni na nedosledni obravnavi zastrupitve očeta in hčerke Skripal v Salisburyju. Obrati v raziskavi zastrupitve so prav neverjetni. Najprej so britanske oblasti trdile, da je strup novičok smrtonosen ter »skoraj zagotovo« povezan z Rusijo. Sergej Skripal je po enem mesecu še v kritičnem stanju. Hčerka Julija je okrevala, čeprav so mediji trdili, da je že praktično odpisana.

Screen Shot 2018-04-02 at 11.47.07.png

Kot kažejo izsledki na družbenih omrežjih, naj bi se usodno zastrupljena Julija le tri dni po hospitalizaciji prijavila na spletno skupino VK.

Britanske oblasti so ob tem spreminjale tudi možni potek zastrupitve. Najprej so trdile, da je bila zastrupitev z novičokom povzročena s strani mimoidočega, nato, da je potekala z dronom. Sledila je verzija, da sta bila zastrupljena s strupom na domačih vratih. Daily Mail pa ugiba, če sta se zastrupila z ajdovo kašo za en evro. Seveda uvoženo iz Rusije. Obstajajo še druge različice možnega poteka zastrupitve.

Kljub temu da je primer zastrupitev Skipalov poln domnev, Britanci vztrajajo pri diplomatskih sporih in grožnjah ruskim oblastem, ki so, kakor navaja Duran, ob preiskavi kršili številne mednarodne konvencije in standarde.

Vloga Francije v primeru Skripal

Dodaten zaplet v primeru Skripal predstavlja sodelovanje Francije na mestu domnevnega zločina. Ruske oblasti niso bile po pravilih mednarodnih konvencij povabljene k sodelovanju pri preiskavi. Francija pa je na britanskih tleh, ko je šlo za dva ruska državljana, sodelovala že od začetka.

Kako to, se sprašujejo ruske oblasti, da je Francija vpletena v raziskavo izven svojih meja, glede dveh ruskih državljanov? Medtem Britanci niso obvestili Skripalovih sorodnikov v Rusiji, kaj se z njihovima svojcema dogaja. O medicinskih postopkih glede državljanov Rusije, matične oblasti ne vedno ničesar, kar odstopa od zahtevanih postopkov.

Vprašanja, ki se nanašajo na domnevno zastrupitev z novičokom, so ruske oblasti, poslale tako v Francijo kot v Britanijo.

Screen Shot 2018-04-01 at 12.00.30.png

V času po aferi Skripal, ko so zahodne zaveznice ali njihove podpornice izgnale ruske diplomate, so enako storili Rusi in izgnali tuje diplomate kot povračilni ukrep.

Od palačink do plina

Medtem so v New Yorku že zapadli v manijo hladne vojne in začeli zasliševati verigo ruskih restavracij. Sanitarno inšpekcijo je tako zanimalo ali ima restavracija »tajne sestanke v kleti« in če podpirajo Putina. V navalu sovražnosti do Rusije očitno tudi peka palačink ni običajna dejavnost, ampak »režimska propaganda«. Bo Rusija prepovedala Coca Colo?

Morda so diplomatske rošade vendarle posledice menjave vlog na geopolitični šahovnici, kot navaja Newsweek? Je stiskanje Rusije v kot povračilo na njeno odločno zavzemanje za suverenost Sirije, se sprašujejo drugi analitiki.

Nekateri menijo, da je izgon ruskih diplomatov zgolj taktika, da se prepreči Rusiji vstop na evropski trg plina. Donalda Trumpa je leta 2017 na Poljskem, izjavil, da bodo ZDA pomagale zmanjšati Evropski uniji »odvisnost« od dobave ruskega plina. Poraba ruskega plina v EU znaša 34 odstotkov.

Hrvat, ki nosi križ od Reke do Zagreba: »Plačujemo vojaška letala, za bolne otroke pa ni!«

Hrvat, ki nosi križ od Reke do Zagreba: »Plačujemo vojaška letala, za bolne otroke pa ni!«

Marec 2018 - prelomni mesec v mednarodni politki

Marec 2018 - prelomni mesec v mednarodni politki