Marec 2018 - prelomni mesec v mednarodni politki

Marec 2018 - prelomni mesec v mednarodni politki

Screen Shot 2018-03-20 at 07.38.12.png

Uradno naj bi bil vzrok za izgon ruskih diplomatov iz več kot dvajsetih držav, domnevna zastrupitev vohuna Sergeja Skripala in njegove hčerke v Veliki Britaniji. Vendar so uradne razlage in potek dogodkov tega dejanja celo za laično javnost neprepričljive. Poleg tega je Rusija pripravljena na mednarodno preiskavo po veljavnih standardih, britansko kraljestvo pa ne. Ob tem so si britanski politiki privoščili raven cenenega opravljanja, namesto odgovornega diplomatskega dialoga.

Screen Shot 2018-03-24 at 09.28.44.png

Neodvisni mediji menijo, da je izgon ruskih diplomatov predvsem poteza, ki želi Rusijo spraviti v kot, potem ko so odpovedale vse druge oblike nadvlade s strani ameriškega imperija.

Ob tem je treba upoštevati okoliščine, ki se nanašajo na Rusijo v 90. letih prejšnjega stoletja. Rusija je takrat postala podrejena britanskim in ameriškim ekonomskim interesom. Milijarde dolarjev ruskega gospodarstva so se tako stekale na borzo v New Yorku in v londonske banke. Zahodne sile so v tistem obdobju dosegle tudi izvolitev Borisa Jelcina, ki je delal za njihove interese.

Sedanja ruska politika ima drugačen obraz. Ne podreja se več v takšni meri, kakor se je morala do zdaj. Kako navaja Saker , ima mesec marec 2018 odločilni pomen za geopolitično podobo sveta, zaradi naslednjih dejstev:

·      ZDA so ponižujoče izgubile v nameri, da si podredijo Severno Korejo.

·      Britanski sionizem izgublja vojno v Siriji.

·      NATO izgublja vojaško prevlado.

·      Ukrajina propada in očitne so neonacistične namere v Donbasu.

·      Krepi se evropska politika, ki je sovražna do Rusije. Kljub temu Rusija dobiva moč v Evropi z gospodarskimi potezami, kot je Severni tok. Sankcije proti Rusiji škodujejo bolj EU kot Rusiji.

·      Poizkus diskreditiranja Vladimirja Putina v Rusiji je spodletel.

Ob tem avtor brez zadržkov navede, da je Evropska unija na kolenih, pravzaprav v blatu. Meni, da si nekateri domišljajo, da bo mogoča ruska renesansa del evropske prenove »bele identitete«, »krščanstva« in »zahodnih vrednot«. Pravi, da se dobršen del ruskega prebivalstva spominja predvsem napadov Napoleona, Hitlerja in križarjev in nima pretiranega navdušenja nad tovrstnimi vplivi. Kljub temu je ruski predsednik Vladimir Putin predlagal:

Ni potrebe po novih grožnjah na svetu. Namesto tega se usedimo za pogajalsko mizo in skupaj določimo nov in relevanten sistem mednarodne varnosti in trajnostnega razvoja za človeštvo. To poudarjamo že od začetka. Ti predlogi so še veljavni. Rusija je pripravljena.

V luči zrelega pristopa k mednarodni diplomaciji, ki jo izraža Putin, deluje ameriško in evropsko obtoževanje Rusije najmanj neodgovorno. Hkrati je takšna mednarodna politika, ki ni zmožna dostojnega dialoga tudi mogoč znak, da drsi s privilegirane pozicije v svetu.

Najpomembnejše: jedrski mir

Kot je zapisal profesor Graeme McQueen, je najbolj bistveno ta trenutek, da se vse sile zavzamejo za mir, predvsem jedrski mir. Nepremišljeno obtoževanje velesile bi lahko prineslo jedrske spopade med Rusijo in ZDA, kar bi uničilo človeštvo, kot ga poznamo.

Tretja svetovna vojna ne bo mogla imeti zmagovalcev, kajti uporaba najmočnejšega jedrskega orožja pomeni obsežno izničenje življenja. McQueen postavlja javnost pred dejstvo, da se mora mobilizirati proti vojni in za mir: »V 20. stoletju je zaradi vojn izgubilo življenje več kot 100 milijonov ljudi. Si res želimo to ponoviti?«

(Ne)verjetni primer Skripal: Je kriva ajdova kaša?

(Ne)verjetni primer Skripal: Je kriva ajdova kaša?

Iz Sirije: »Ubiti smo dvakrat - z raketami in mediji«

Iz Sirije: »Ubiti smo dvakrat - z raketami in mediji«