Podeljena 1. nagrada za Fake News 2017

Podeljena 1. nagrada za Fake News 2017

Neodvisni in cenjeni medij Corbett Report je pozval bralce po vsem svetu, naj glasujejo za najbolj lažno novico leta 2017. Torej za najhujši primer propagande in zavajanja javnosti v celem letu!

Konkurenca je bila zares huda, vendar je prepričljivo in po pričakovanjih zmagal članek o Belih čeladah v Siriji, ki ga je objavil Guardian, avtorice Olivie Solon, ki se sicer ukvarja tudi z opisi visokih pet, predvsem pa ne z zunajo politiko. Podpisana je pod članek, ki je krivično in zlonamerno napadel dve najbolj izkušeni in predani poročevalki iz Sirije Evo Karene Bartlett in Vanesso Beeley, ki sta od blizu spremljali napade nad prebivalce Sirije. Solonova v članku ne uporablja argumentov, temveč se sklicuje kar na terorijo zarote.

Infografika: prof. Tim Anderson

Infografika: prof. Tim Anderson

Guardian je novinarki plitko skušal označiti za »ruski agentki«, ker stojita ob strani prebivalcem Sirije in sta razkrinkali organizacijo Belih čelad kot tisto, ki pomaga teroristom. Pripadniki Belih čelad so bili namreč večkrat fotografirani z orožjem, kako se objemajo s pripadniki ISISa in mahajo z njihovo zastavo. Hollywood in korporativni mediji trdijo seveda ravno nasprotno.

Neodvisni novinarji so namreč razkrili, da so Bele čelade, ki jih korporativni mediji predstavljajo kot »humanitarce«, dobivale pomoč s strani nekdanjega britanskega vojaškega plačanca Jamesa Le Mesurierja, ki je v navezi z evro-ameriško političnimi interesi. Ti si z vsemi silami prizadevajo odstraniti Bašarja al Asada in razkosati Sirijo. Pred tem je bil James Le Mesurier, ki je podpornik Belih čelad, zastopnik interesov Nata na Kosovu, ki so bili deležni upravičenih kritik. Kakšno finančno podporo so dobile Bele čelade? 123 milijonov dolarjev. Vsekakor dovolj za prepričljiv scenarij.

Novinarka Guardiana je vse, ki so jo na Twitterju spraševali o konkretnih argumentih za blatenje, enostavno blokirala. Več kot očitno je, da so Bele čelade sestavljene iz pripadnikov ekstremistov Al Kaide, saj so jih posneli, kako so stopali čez trupla civilistov, prirejali reševanja otrok in pomagali zgolj skrajnežem. Civilisti v Siriji pa se jih upravičeno bojijo.

Korporativni mediji so, tako Chanell 4, BBC kot Guardian arhitekti »humanitarne vojne«, ki zahteva preštevilne žrtve vsak dan. A vendarle je članek Olivie Solon z neuspelim poizkusom osebne diskreditacije neodvisnih poročevalcev, upravičen prejemnik nagrade za Fake News 2017.

Kaj pa tisti severni medved?

Že leta 2011 je manipulacija na račun smrti severnega medveda povzročila, da je bil arktični biolog suspendiran. Letos pa je po spletu zaokrožila fotografija shiranega polarnega medveda, ki naj bi bila dokaz, da globalno segrevanje povzroča izumiranje severnega medveda.

Kar nekaj strokovnjakov za severnega medveda je ugovarjalo trditvi, da naj bi se zdaj dogajal dramatičen upad populacije severnega medveda.

Uničevanje narave je dejstvo, ki je žal neovrgljivo. Zakaj pa se v medijih poudarja predvsem severni medved, je manj znano, saj dejansko izumirajo številne vrste živali.

Foto: National Geographic

Foto: National Geographic

 

Klik na oglas, je podpora za nas, HVALA!

 

 

 

Mutantski rak kot grožnja ekositemu

Mutantski rak kot grožnja ekositemu

Javno pismo – odpuščanja na Delu nezakonita

Javno pismo – odpuščanja na Delu nezakonita