Brutalno umorjeni slovaški novinar in zaročenka

Brutalno umorjeni slovaški novinar in zaročenka

Robert Fico, premier Slovaške, je novinarje označil za umazane protislovaške prostitutke. Fico je ob brutalnemu umoru 27-letnega doktorskega študenta in raziskovalnega novinarja Jána Kuciaka in njegove zaročenke izjavil tudi, da »če« je njun umor povezan z njegovim novinarskim delom, potem gre za napad na svobodo novinarstva. Trupli sta bili na domu novinarja odkriti 26. februarja, umor pa naj bi se zgodil že nekaj dni pred tem, poroča tamkajšnje Ministrtsvo za notranje zadeve.

Screen Shot 2018-02-28 at 09.39.51.png

Izjava premierja Slovaške je toliko bolj neprimerna, ker so okoli trupel novinarja in njegove zaročenke Martine Kušnirove morilci razstavili naboje. Očitno kor opozorilo. Za preiskovanje mafijskih poslov je kazen brutalni umor. Nazadnje se je novinar posvečal temi davčne utaje v povezavi z luksuznimi stanovanjskimi bloki Ladislava Bašternáka, ki prijateljuje z vodilnimi v vladajoči slovaški stranki Smer.

Ján Kuciak je namreč razkril, da ima italijanska mafija svoje posle tudi na Slovaškem in da so ti povezani s samim premierjem. Kot kaže, je italijanska mafija na Slovaškem dobila politično potuho, dobivali so celo subvencije, sredstva iz EU skladov in sklepali pomembne povezave z vrhom slovaške politike, tudi svetovalko predsednika vlade Mario Troškovo.

»V lasti so imeli ali še imajo več deset podjetij. Njihovo premoženje je vredno na desetine milijonov evrov,« je še zapisal Kuciak.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.26.53.png

Sin nedavno ubite preiskovalne novinarke z Malte Daphne Caruana Galizia je opozoril, da je smrt njegove matere nov mejnik ravnanja z medijskimi preiskovalci. Morilcev namreč ne iščejo. Očitno imajo varno spletene mreže tako v policiji kot v visokih političnih krogih. Kljub temu si politiki drznejo govoriti, da živimo v demokraciji.

Mladi slovaški novinar je raziskoval povezavo med italijansko mafijo ‘Ndrangheta in slovaškimi političnimi strukturami. Zato je plačal z življenjem, ne le on, temveč tudi njegova zaročenka. Policija je objavila, da je razvidno, da se je umikala pred morilci.

Dvojni umor se je zgodil v manjšem kraju Velka Maca 30 kilometrov vzhodno od Bratislave.

Screen Shot 2018-02-28 at 10.27.26.png

Zelo pomemben podatek je, da je mladi novinar, ki je pisal za slovaški medij Aktuality.sk, že lani opozarjal, kako neučinkovita je policija v zaščiti pred grožnjami, ki jih je zaradi svojega dela prejel s strani poslovneža Mariana Kočnerja, ki je bil eden od lastnikov luksuznih stanovanj, ki jih je preiskoval.

Na novinarski konferenci je slovaški premier ponudil 1 milijon evrov nagrade za pomoč pri iskanju morilcev. Mediji pa se sprašujejo, kako je prišel do tako velike vsote gotovine, ki je bila razstavljena pred fotografi.

Poboji novinarjev v Evropi

Daphne Caruana Galizia je bila umorjena 16. oktobra 2017 na Malti. Grški direktor radijske postaje Socratis Guiolias je bil umorjen z avtomatsko puško pred svojim domom leta 2010 in hrvaški urednik Ivo Pukanić je umrl zaradi bombe v avtomobilu leta 2008.

Klik na oglas = podpora za nas, HVALA!

 

 

 

Nestle in Coca Cola: Privatizacija največje podzemne vodne zaloge

Nestle in Coca Cola: Privatizacija največje podzemne vodne zaloge

»Za to obleko bi stala v snegu«

»Za to obleko bi stala v snegu«