Trumpova strategija: »Ne bomo zapustili Sirije«

Trumpova strategija: »Ne bomo zapustili Sirije«

David Statterfiled ameriški državni sekretar za Bližnji vzhod je 11. januarja letos izjavil, da ameriška vojska ne bo zapustila Sirije. Po njegovih besedah ne bodo »razglasili zmage in odšli«. Komentiral je, da gre za strategijo predsednika Donalda Trumpa. Prisotnost ameriških oboroženih sil naj bi podpirala demokratične sile in pomagala preoblikovali politično strukturo. Kot je povedal, je njihova prisotnost v Sirijo povezana tudi z taktiko preprečevanja vpliva Irana v Siriji.

Med vrsticami bodo ameriške sile nadaljevale z destabilizacijo Sirije in na vsak način poizkušale odstaviti predsednika Bašarja al Asada.

Kot komentira Eric Zeusse, novica o načrtih ameriških sil glede Sirije ni bila odmevno naznanjena v ameriških medijih. Hkrati opozarja na izrazito spremembo v dojemanju Donalda Trumpa, ki le leta 5. 9. 2013 na Twitterju objavil: »Spet ponavljam našemu nespametnemu vodji, ne napadu na Sirijo, ki bo imel zelo slabe posledice. Vojna od katere ZDA ne bodo imele nič!«

 Again, to our very foolish leader, do not attack Syria — if you do, many very bad things will happen & from that fight the US gets nothing!

Prav zato so številni volili Trumpa, v upanju, da se bodo imperialistične vojne ZDA končale. Predvolilne laži torej.

Ameriško oboroževanje kurdskih sil

30.000 vojakov večinoma kurdske SDF, ki imajo podporo ameriških sil, bo na mejah Turčije in Iraka, kot tudi v Siriji poroča Strategic Culture. Kurdske enote SDF (Syrian Democratic Forces), ki so zavzele že 25 odstotkov ozemlja Sirije, predstavljajo posebno vprašanje v povezavi s Turčijo. Recep Erdogan, turški predsednik, je 15. januarja letos naznanil, da omenjeno vojsko ocenjuje za »teroristično vojsko«. Turška stran je tako odprto napovedala vojaški spopad, kljub temu, da so SDF podprte s strani ameriških vojaški sil. Te so namreč obljubile, da bodo Kurdom odvzele orožje, ko bodo ustavili ISIS, vendar tega niso storili, nasprotno, pripravljajo nove vojaške operacije.

Sirska vlada se je prav tako uprla takim posegom na njenem suverenem ozemlju, kot ga izvajajo ameriške sile skupaj s kurdskimi enotami.

Peter Korzun piše, da je zdaj jasno, da ameriške sile niso bile v Siriji zaradi ISISA in da ne nameravajo zapustiti države. Kot vse kaže, podpirajo delitev sirske države na dva dela. Zato ameriška politika že »razmišlja«, da bi priznala neodvisnost severnega ozemlja države.

Kje je Trumpov slogan »America First«, torej, najprej domači interesi? Očitno so ga preglasili bombni napadi na tuje države. Kajti ameriške vojaške baze v Siriji kršijo več mednarodnih določil.

Tako Frederico Pieraccini meni, da poteze ameriških sil lahko vodijo do spopada med Turčijo in Sirijo. Ob tem komentira, da ameriški, saudijski in evropski interesi želijo Sirijo razkosati, medtem ko so diplomatski interesi Rusije, Irana in Turčije celovitost sirske države.

Klik za oglas je podpora nas, HVALA!

Ameriške pošasti so naša skupna nočna mora

Ameriške pošasti so naša skupna nočna mora

Načrtna seksualizacija otroštva

Načrtna seksualizacija otroštva