Pariz gori: »Božič bomo preživeli na ulicah!«

Pariz gori: »Božič bomo preživeli na ulicah!«

Francijo že tri tedne pretresajo protesti zaradi zvišanja cen goriva. Protestniki so se poimenovali »rumeni jopiči«, ker vsi nosijo delovne telovnike, obvezne pri delu na cesti. Pravijo, da Pariz ni Francija in da jih bodo napovedani ukrepi zvišanja cen goriva preveč prizadeli. Hkrati njihov protest kaže socialne stiske, ki jih bogati ob davkih na klimatske spremembe ne bodo občutili. Zato »rumeni jopiči« Macrona obtožujejo, da je »predsednik bogatih«.

Že tako nepriljubljeni francoski predsednik Emmanuele Macron je zdaj postal še manj zaželen v javnosti, ko je protestnike označil za »drhal«. Predvsem zaradi zažiganja avtomobilov in uničevanja stavb. Posledice protestov v Parizu so tudi 3 mrtvi, več sto ranjenih in več kot 400 aretiranih.

Zaradi omenjenih okoliščin oblasti razmišljajo tudi o uvedbi izrednih razmer, saj so mlajši zamaskirani moški mimoidočim tudi grozili s palicami ali sekirami. Zaradi nemirov so zaprli tudi več podzemnih postaj in dve znani pariški veleblagovnici.

Twitter

Twitter

So morda »izredne razmere« idealne za Macrona, ki išče podporo za ustanovitev evropske vojske? Opazovalcem je uspelo posneti tudi ostrostrelca v centru Pariza, kjer so potekali protesti.


Velika podpora javnosti

»Rumeni jopiči« trdijo, da jih podpira 84 % francoske javnosti. Kot poročajo mediji, so se protesti razširili vse do Belgije. Oblasti pa trdijo, da se je v proteste »rumenih jopičev« vključilo več skrajnih skupin tako z leve kot z desne politične strani. Vsi pa zahtevajo odstop predsednika Macrona, ki očitno ne ve, kako naj se odzove na zahteve. Gibanje namreč ni uradno organizirano in nima nobenih vodij. Večina od 75.000 protestnikov ta konec tedna je bila mirnih. Izgrede so povzročali anarhisti in neonacisti, ki so se tudi spopadli med seboj, kakor kažejo posnetki na družbenem omrežju Twitter.

Izjave udeležencev in udeleženk protestov za RT kažejo, da številni komaj preživijo s plačo do konca meseca. Mirne proteste zato podpirajo tudi francoski sindikati. Kot kaže »rumeni jopiči« niso naklonjeni francoskim medijem in veliko policistov bi se raje pridružilo protestnikom, kot da jih streljajo s solzivcem in vodnimi topovi.

Bo Pariz dočakal praznike v miru, ostaja vprašanje, ki je najverjetneje povezano s tem, če bo Macron ustregel zahtevam protestnikov ali celo odstopil. Za britanske medije so »rumeni jopiči« povedali, da se dogaja revolucija, od katere ne bodo odstopili: »Božič bomo preživeli na ulicah, če bo treba. Ne bomo odnehali.«

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Screen Shot 2018-11-17 at 17.58.36.png
EU: »Kritika migracij je kaznivo dejanje«

EU: »Kritika migracij je kaznivo dejanje«

Wikileaks izzval Guardian: »Stavimo milijon dolarjev!«

Wikileaks izzval Guardian: »Stavimo milijon dolarjev!«