Stiska otrok v Angliji – šole delijo hrano in bunde

Stiska otrok v Angliji – šole delijo hrano in bunde

Nekatere šole v Veliki Britaniji so zaradi prehranske stiske otrok odprle, tako imenovale »banke hrane«. Šolarjem delijo najnujneša živila, saj so lačni. Za ukrep so se odločila vodstva šole, ki so ugotovila, da so »otroci preveč lačni, da bi se učili«, navaja BBC.

Hkrati ta ukrep kaže, da je projekt »univerzalnega dohodka« zgrešen, saj ne doseže družin in ni ustrezen. Kot menijo komentatorji, je od uvedbe položaj družin še slabši. Težave z lakoto okoli božiča so namreč že napovedali!

Pisanje časnika Mirror je ravno tako pretresljivo, saj šole poročajo, da nekateri otroci nimajo pižame in spijo v šolski uniformi. Učiteljica je navedla primer, ko tretjina njenega razreda spi v šolskih oblačilih. Pomagali so tudi otroku, ki je obrnil hlače narobe, da ne bi bila tako očitne luknje na kolenih. Vse več učencev pa tudi prosti učiteljice, če jim lahko prilepijo podplate na cenene čevlje. O tem priča tudi povečana odsotnost otrok v hudem deževju, saj veliko otrok nima primerne obutve, edino pa bi jim voda uničila. Zato so v časniku te obupne razmere primerjali s stisko otrok v Angliji v 19. stoletju. Mirror piše, da se ponekod učitelji bojijo, da bo polovica razreda lačnih med prazniki. Učitelji so opazili tudi, da nekateri otroci nimajo zimskih oblačil. Začeli so s pobudami za zajtrk v šolah za vse otroke, z delitvijo hrane in oblačil za prihajajoče praznike.

Dr. Bousted opozarja oblasti, da nimajo stika s tem, kaj preživljajo družine v njihovi državi, ki jih visoki stroški spravijo v skrajno bedo. Nimajo niti za gretje in hrano. Kar 40 odstotkov učencev in učenk potrebuje pomoč.

Vodja skupine za odpravo revščine otrok Louisa McGeehan je potrdila, da je v razredu s 30 otroki v Angliji 9 tako revnih, da to zavira njihov razvoj. Vsi, ki spremljajo revščino v šolah poudarjajo, da narašča revščina v družinah zaposlenih staršev. Sodobne prekarne zaposlitve namreč ne nudijo nobene socialne varnosti. Na povečano obolevnost otrok zaradi revščine pa opozarjajo tudi britanski pediatri.

Razumljivo bi bilo, če bi se to dogajalo v državi, ki jo je prizadela kuga, tajfun in suša, vendar se ta beda otrok odvija v Veliki Britaniji, ki je za davkoplačevalski denar organizirala »kraljevsko« poroko za 34 milijonov dolarjev. V takem družbenem okolju, kjer so paketi za hrano v šolah vsakdan, je poročna torta za 80.000 dolarjev aristokratska sprevrženost, ki kar kliče po tem, da se odpre zemlja in jih pogoltne s prestolom vred.

Britanci bi se glede pravic morali zgledovati po Franciji in se upreti. Že zdavnaj!

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Screen Shot 2018-12-17 at 18.20.30.png

Foto: BBC & Columbia Pictures

Zmagovalka leta 2018 je Sirija!

Zmagovalka leta 2018 je Sirija!

Zakaj je Evropa izdala svoj delavski razred?

Zakaj je Evropa izdala svoj delavski razred?