Zamolčana dimenzija rumenih jopičev

Zamolčana dimenzija rumenih jopičev

Piše: Samo

Screen Shot 2018-12-11 at 15.33.02.png

Slovenski mediji so o vstaji v Parizu poročali razmeroma skopo in z običajnim izogibanjem paradigmatskega konteksta tega kvalitativno in kvantitativno novega pojava. Nekaj kontekstualne dopolnitve je že bilo objavljene včeraj na tem portalu, koristno je med drugim tudi davčno pojasnilo Borisa Nemca v Dnevniku. Dimenzija, ki jo moramo dodati, pa je diskvalifikacija uveljavljenih institucij – političnih strank, pa tudi sindikatov. Rumeni jopiči so spravili v zadrego oblastne strukture, ki se nimajo s kom pogajati, ki nimajo koga izsiljevati, v zadrego pa so spravili tudi tiste politične stranke, ki uveljavljajo bolj populistično usmeritev – Jean-Luc Mélenchona na levi in Marine Le Pen na desni. Šele po razširitvi gibanja v druge države, naskok na parlament EU, so podporo rumenim jopičem sporočili nekateri francoski politiki in sindikati.

Analiza globalnih dogajanj in njihovih vzrokov v zadnjih desetletjih je le redke privedla do ugotovitve, da so se vse politične stranke izkazale za škodljiv poskus prenašanja politične volje državljanov v upravljavske odločitve na nacionalni in na globalni ravni. Očitno je to dejstvo jasno nosilcem gibanja rumenih jopičev. Formalna demokracija v EU, ZDA in drugje je zgolj vse dražji spektakel, v ozadju pa poteka naraščajoče prelivanje vrednosti od manj premožnih k bolj premožnim – na nacionalnih in na globalni ravni. Vojne, terorizem, samomori, naraščanje obolevnosti, strupena voda in hrana – niso napake, so nujna posledica paradigme, ki nam vlada.


Nizozemski profesor Kees van der Pijl je brez dlake na jeziku pojasnil, da so kupljeni in plačani tudi sindikati. Dejansko gre za celovito prepredene oblastne in pomožne strukture s korupcijo in izdajalstvom. Poleg institucij sodobne družbe, kot so stranke in sindikati, je preko sistemov financiranja in kadrovskega šahiranja v službi oligarhije tudi večina medijev, nevladnih organizacij, društvenih organizacij, športnih klubov in zvez ... Milozvočni naslovi kot npr. institut za družbeno odgovornost, trajnostni razvoj, 3. člen, od zibelke do zibelke, krožno gospodarstvo, trajnostni razvoj, Cap and Trade … ne motijo. Ustvarjajo vtis, da se nekaj pozitivnega dogaja, organizirajo se posveti in konference, lepijo se znakci EU in raznih dobronamernih institucij in … karavana uničevanja družbenega in naravnega okolja gre ob spremljavi konstruktivne kritike nemoteno naprej.

Zadeva s političnimi strankami je v resnici preprosta. Tista politična stranka, ki se ne zna, noče ali ne more obnašati koruptivno, ne more zagotoviti dovolj sredstev za svoje delovanje. Ko pa zagotovi sredstva za vse dražje kampanje, je že popolnoma pod komando tistih, ki sredstva zagotavljajo. In – državljani po definiciji nimajo več svojega zastopnika.

Po rumenih jopičih nič več ne bo, tako kot je bilo!

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Screen Shot 2018-11-17 at 17.58.36.png

Foto: Twitter

Zakaj je Evropa izdala svoj delavski razred?

Zakaj je Evropa izdala svoj delavski razred?

Francija - dokaz, da mora Evropa vstati!

Francija - dokaz, da mora Evropa vstati!