Wikileaks izzval Guardian: »Stavimo milijon dolarjev!«

Wikileaks izzval Guardian: »Stavimo milijon dolarjev!«

Guardian je objavil članek, v katerem trdi, da je trikrat prišlo do srečanja med vodjo Trumpove kampanje Paulom Manafortom in Julianom Assangeem, žvižgačem in ustanoviteljem Wikileaksa.

Guardian tako posredno Assangea obtožuje, da so »Rusi pomagali Trumpu do zmage«, on pa naj bi imel ključno vlogo. V naslovu so trdili, da sta imela »skrivna srečanja«. Članek navaja »vire« in »dokumente«, ki pa jih ne pokaže, niti ne povzema. Niti nobene fotografije ali posnetka kamere. Nič. Neverjetna je tudi navedba besede »Rusi«. Kakor komentira Dore: »So Rusi nova vrsta blatenja?«

Paul Manafort in Julian Assange oba trdita, da se nikoli nista srečala. Paul Manafort namerava zaradi laži tudi tožiti Guardian. Ne bo odveč pripomniti, da so novinarja Luka Hardinga že večkrat ujeli pri navajanju podatkov, za katere ni imel dokazov, kljub temu ga Guardian ceni še naprej. Kar v javnosti zgolj potrjuje, da večinski mediji nagrajujejo novinarje, ki so za politične cilje pripravljeni zavajati javnost.

Screen Shot 2018-11-29 at 12.04.08.png

Guardian je kot eden izmed uglednejših časnikov, ulovljen, pri spreminjanju naslova in vsebine članka 90 minut po objavi, potem ko so usule zahteve po dokazih. Manafort je že predložil dokaze, da v letih, ko naj bi prišlo do srečanj med njim in Assangeem, ni bil v Londonu. V potnem listu ima žige za leto 2010 in 2012, medtem ko Guardian trdi, da sta se srečala v letih 2013, 2015 in 2016.

Ugledne laži in rasizem pod krinko

Guardian je napredni časnik, saj podpira ekološke in socialne teme. V zadnjih letih pa aktivisti in neodvisni mediji vse glasneje opozarjajo, da je Guardian postal enak korporativnim medijem. Kaj je vzrok temu? Naprej vojna v Siriji, zaradi katere je Guardian brezobzirno napadel neodvisni novinarki, ki sta vojno spremljale na terenu. Kljub opozorilom naj preverijo delovanje Belih čelad, ki sodelujejo z islamskimi skrajneži, so to z zaničevanjem zavrgli. Drug razlog je izraelsko-palestinski konflikt. O izraelskih vojakih so napisali v naslovu, da so ubiti, za Palestnice pa, da so mrtvi. Vrednostne sodbe, brez ustreznega argumenta so vzbudile odpor pri bralcih. Tretja neprimerna poteza Guardiana je bil napad na Jeremyja Corbyna, vodjo britanske laburistične stranke, da je antisemit. Za kar spet niso imeli nobenih argumentov, razen napadov političnih nasprotnikov kot je Tony Blair. Guardian je na spletnih omrežjih postal »Graun« in številna prodorna imena pozivajo k doslednem bojkotu časnika. Zdi se, da so s člankom, ki direktno napada Juliana Assanga kot sodelavca Donalda Trumpa, ki naj bi »oškodoval« Hillary Clinton v predsedniški tekmi, docela pogoreli za publiko, ki ceni neodvisno novinarstvo.

Gre za očitno pokroviteljsko poniževalni odnos Guardiana do bralcev, ki želi prepričati, da je Julian Assange ZDA popeljal v »napačno smer s Trumpom«. Čeprav je klan Clinton v ZDA izredno nepriljubljen in zaprt človek sredi ekvarodskega veleposlaništa v Londonu ni mogel biti odločilna poteza te tekme, tudi, če bi to želel.

Gregor Kos, pobudnik mirnega shoda v podporo Julianu Assangeu v Ljubljani, je komentiral: »Če bi Assange s Trumpom res sodeloval, bi bil zdaj že prost. Za nagrado za sodelovanje in za zmago Trumpa. Od navedenega je res zgolj zmaga Trumpa. Pa še ta zgolj zaradi izrazite strateške napake demokratov, da so v boj namesto Bernia poslali Hillary. Stopnjevanje pritiska na Juliana pa je zgolj priprava terena za njegovo dokončno likvidacijo. Tako ali drugače.«

Hkrati je opozoril tudi na to, kaj pravzaprav so »lažne novice«: »Na žalost je prav fake news večina informacij, ki jih v življenju pridobimo. Ker so načrtno in plačano usmerjene v našo zaznavo. Vsak dan, na vsakem koraku, na vseh medijih. Kar izkušam sam, na osnovi osebne izkušnje, je ključna ločnica zaznave ali prepoznave navedenega posameznik, ki dela na sebi.«

Politične okoliščine novinarskega napada na Juliana Assanga v povezavi z ameriško politiko, je opisal Gareth Porter. Kajti Ekvador, ki je v svojem veleposlaništvu podelil začasni azil Julianu Assangeu, ima od leta 2017 novo vlado, ki si prizadeva za denarno posoljilo.

Nadaljevanje zapletov lahko spremljate na Off-Guardianu.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Screen Shot 2018-11-17 at 17.58.36.png
Pariz gori: »Božič bomo preživeli na ulicah!«

Pariz gori: »Božič bomo preživeli na ulicah!«

Vprašanje za PEN: Kdaj ste postali cenzorji?

Vprašanje za PEN: Kdaj ste postali cenzorji?