Kanada: Med porodom prisiljene v sterilizacijo

Kanada: Med porodom prisiljene v sterilizacijo

Mediji so kar tekmovali v predstavitvi »simpatičnega« kanadskega predsednika Justina Trudeauja. Nosil je majico z napisom, da je feminist, ovija se v mavrične zastave in hodi z LGBTQ skupninami ter se pretvarja, da vadi jogo. Je obraz »nove politike« všečnosti, pod katero se dogajajo enake rasistične brutalnosti kot pred 100 leti.

V Kanadi so zaradi pritožb o surovem ravnanju s staroselkami ali »Indijankami«, kakor so jih praktično poimenovali kolonizatorji, da so jim brez slabe vesti ukradli zemljo in uničili kulturo, odredili posebno preiskavo. Številne med njimi so bile sterilizirane po porodu brez pristanka in seznanitve s postopkom.

Alisa Lombard, predstavnica prve staroselke odvetniške skupine Maurice Law, pravi, da so staroselke med porodom nadlegovali in silili s formularji, naj pristanejo na sterilizacijo. Pojasnjuje, da ženskam niso dovolili oditi s porodne mize, dokler jih niso sterilizirali, to pa so pogojevali tudi s tem, da jim pred tem postopkom niso dali novorojenčka, da ga vidijo.

Državo toži več kot 60 staroselk, piše CBC, ki so takšno ravnanje doživljale v zadnjih dvajsetih letih, takšne prisile so bile prisotne še leta 2017. Vsaka ženska zahteva odškodnino 7 milijonov dolarjev. Medicinsko osebje jim je namreč zatrjevalo, da je njihova oblika sterilizacije začasna, kar ni držalo. Številne med njimi so bile zaradi tega hudo prizadete. Omenjeno ravnanje predstavlja hujše kršenje človekovih pravic.

Takšne sterilizacije so izvajali po vsej Kanadi, toženi v tem postopku pa bodo tako sodelujoči zdravniki, država kot tudi predstavniki zdravstva. Leta 2017 so se sicer zdravstvene oblasti javno opravičile za omenjeno ravnanje.

Revizijo obravnave staroselk sta vodili dr. Yvonne Boyer in dr. Judy Bartlett. V poročilu, ki obsega 57 strani in podrobno intervjuira sedem staroselk, so opisane taktike zastraševanja, ki so jih prisilile k sterilizaciji, ko so prišle v porodnišnico.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Screen Shot 2018-11-17 at 17.58.36.png


Foto: Unsplash

Samsung priznal, da so zaposleni zbolevali za rakom

Samsung priznal, da so zaposleni zbolevali za rakom

Trilaterala ni del rešitve, je del problema

Trilaterala ni del rešitve, je del problema