Prehrana otrok v parlament!

Prehrana otrok v parlament!

Slovenija ima kakovosten sistem javnih vrtcev in šol, skupaj s kuhinjami, kar je vredno občudovanja in spoštovanja.

Javni vrtci in šole, skupaj z redno ponujeno prehrano, so dragocena zapuščina, za katero se je vredno in smiselno zavzemati in jo razvijati. Predstavlja temelj generacij in države. Otroci so naša prihodnost in sedanjost - Slovenija, ki je že tu in kar bo postala. Javno šolstvo skupaj z vrtci je osnova za enakopravnost žensk in podpora solidarnemu razvoju naše družbe. Če se podre javni sistem varstva in izobraževanja, se odpre prepad družbenega razlikovanja, ki prinaša s seboj še več nasilja in diskriminacije.

Screen Shot 2018-11-12 at 17.00.37.png

Nedavno smo se javno zavzemali za omogočanje obrokov rastlinskega izvora v javnem sistemu (veganstvo in vegetarijanstvo). Peticijo je podpisalo več kot 2000 ljudi. Ne le zato, ker zmanjševanje živil živalskega izvora podpirajo vodilna pediatrična združenja, Svetovna zdravstvena organizacija in Združeni narodi, temveč tudi, ker si želimo ohranitev in razvoj javnega varstva in šolstva v Sloveniji. Veganska in vegetarijanska prehrana nista privilegij ali dodaten strošek – pomenita poenostavitev in preventivni ukrep za zdravje otrok in okolja ter živali.

Zavedamo se preobremenitve šolskih in vrtčevskih kuhinj in organizacije prehrane. Vendar so vse posledice še veliko dražje! Silovit porast zdravstvenih težav otrok je povezan tudi (!) z onesnaženostjo okolja – rastlinska prehrana ta dejavnik tveganja zmanjšuje.

Predlagamo, da celoten javni sistem vpelje preprost, cenovno ugoden lokalno dobavljen rastlinski obrok dnevno (žitarice (opcijsko nealergene), krompir, polenta, proso, ajda, riž, leča, čičerika, fižol, bob, zelenjava, sadje, semena, nealergeni oreščki, rastlinski napitki in drugo), ki lahko zadostuje prehranskim potrebam otrok v razvoju. S tem bomo podprli lokalne kmetije, zmanjšali ogljični odtis in poskrbeli za zdravje otrok.

Za zgled je lahko Portugalska kot evropska država, ki je uzakonila obvezen rastlinski (veganski) obrok v vseh javnih institucijah, zaradi zdravstvenih, ekoloških in etičnih dejstev.

Pojasnila glede okrožnice

Želeli bi tudi pojasniti, da okrožnica pediatričnega kolegija, ki so jo prejele javne ustanove, ni zakonodaja oziroma pravno zavezujoč dokument. Je priporočilo. Diskriminacija vseh, ki ne uživajo mesa, jajc in mlečnih izdelkov, je zato odveč. Povzroča nepotreben stres v komunikaciji med starši in javnimi ustanovami, ki so partnerji v dobro otrok.

Imamo natančno ustavnopravno ureditev Zakon o šolski prehrani- (predvsem 4. člen) in Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Poleg tega 41. člen (Svoboda vesti) jasno zapiše - "Starši imajo pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo. Usmerjanje otrok glede verske in moralne vzgoje mora biti v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge opredelitve ali prepričanja." To je podkrepljeno tudi mednarodno in regionalno - Evropska konvencija o človekovih pravicah, čl. 9.

Vsi, ki se aktivno zavzemamo za rastlinsko prehrano, ugotavljamo, da je rešitev sodelovanje z javnim sistemom, saj se s tem krepi in nadgrajuje njegova vrednost. Temu je namenjena tudi pobuda za novo trajnostno prehransko politiko.

Država smo vsi mi skupaj.

Jadranka Juras, Jure Vrhovnik, Katerina Vidner Ferkov in Gregor Kos skupaj z drugimi, za novo trajnostno prehransko politiko

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 1-18.jpg
Alarm v britanskih sindikatih zaradi čipiranja zaposlenih

Alarm v britanskih sindikatih zaradi čipiranja zaposlenih

Britansko podjetje: Vojna napoved!

Britansko podjetje: Vojna napoved!