Mikročipiranje – tisoči na Švedskem se odločajo zanj

Mikročipiranje – tisoči na Švedskem se odločajo zanj

Že več kot 4000 oseb si je na Švedskem zaradi »poenostavitve življenja« pod kožo vstavilo mikročipe, piše NPR. Z mikročipom tako odpirajo vrata, odklepajo elektronske naprave in plačujejo prevoz z vlakom in podobno.

Kot navajajo. se mikročip uporablja tudi za dostop do družabnih omrežij, kupovanje vstopnic za dogodke in v nujnih primerih

Zagovorniki menijo, da je čip varen pred nezaželenimi vdori in krajo podatkov, vsi pa kljub temu niso tako prepričanio tem, da je mikročipiranje najboljša poteza.

Postopek vsaditve čipa je podoben cepljenju, navaja članek, s katerim se pod kožo vstavi naprava v velikosti riževega zrna. Cena postopka je 180 dolarjev.

Povpraševanje po mikročipih je tako veliko, da proizvajalec, tako NPR, komaj dohaja povpraševanje. Podjetje Biohax International ni edino, ki se ukvarja s tem poslom. Jowan Osterlund direktor podjetja se je pred tem ukvarjal s piercingom. Trenutno izobražuje zdravnike in medicinske sestre, da bodo vstavljali čipe.

Erik Frisk 30-letni računalniški programer je organiziral zabavo, kjer so si vsi prisotni vstavili čipe. Uporabo čipov pa pripisuje tudi, kakor se je izrazil, »švedski pragmatičnosti«.

28-letna Szilvia Varszegi pravi, da je zanjo mikročip koristen, ker ji ni treba črkovati svojega imena na službenih zabavah, ampak se le dotakne s čipom pametnega telefona sogovornika, ki prejme o njej vse LinkedInove podatke.

Ob tem upada tudi uporaba gotovine, le eden od štirih prebivalcev Švedske uporablja gotovino enkrat na teden.

Kot kaže, se vse premika v smeri digitalizacije družbe, ki na eni strani lahko poenostavlja vsakodnevne obveznosti, na drugi strani pa močn povečuje centralizirani nadzor nad posameznikom.

Švedska zakonodaja glede mikročipiranja še ni v veljavi, Osterlund pravi, da je mikročip bolj varen kot druge elektronske naprave pred nezaželenim vdorom. Britanski znanstvenik mikrobiolog Ben Libberton pa opozarja, da mikročipiranje omogoča prelahek dostop do osebnih podatkov, predvsem kar se tiče zdravja in telesnih funkcij posameznika.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala!

Zdravo Slovenija 3-18 reciklirani.jpg

Foto: You Tube

Nova Zelandija podpisala smrtonosni globalni akt CPTTP

Nova Zelandija podpisala smrtonosni globalni akt CPTTP

Drogiranje za boljše rezultate v službi

Drogiranje za boljše rezultate v službi