Drogiranje za boljše rezultate v službi

Drogiranje za boljše rezultate v službi

Ne preseneča, da sta Bill Gates in Steve Jobs eksperimentirala s psihotropnimi substancami, saj sta odraščala v času ameriških hipijev. Kot če bi odraščala na Wall Streetu in nikoli ne bi videla cigare in kokaina. Zahodni poslovni model neoliberalnega kapitalizma je uspel na drogah, prirejenih za zahodni trg. Če ob žvečenju listov koke domačini lažje prekopavajo težko hribovsko zemljo in premagujejo nadmorsko višino, je snifanje kokaina nekaj drugega - spremeni vas v sebični in naduti stvor, ki z lahkoto za svojo najljubši hotel in najdražjo prostitutko požene na cesto tri tovarne in pet hotelov. Ker lahko. Moč kokaina torej postane tiranska in nima ničesar več skupnega z listi koke. Tako smo uspeli svete rastline spremeniti v kelihe obupa milijonov ljudi.

Hollywood in popularna glasba sta že od samega začetka slavospev drogam, razvratu in zabavam. Le redkokdo se pritožuje – na začetku. Sledijo klinike za odvajanje ali zgodnje tragične smrti. Osebni pekel odvisnosti in skrajne stiske družine niso pogosta tema industrije zabave.

Če industrija zabave sodi v »neobvezen« prosti čas, kjer lahko plešete zadeti od MDMA, ali pobirate smeti, po želji, je nekaj drugega, ko droge postanejo »skrita« pot do uspeha v poslu. Wall Street in kokain sta razvpita, manj pa je znana uporaba mikrodoz LSD-ja, zato da so zaposleni manj prestrašeni in bolj ustvarjalni. Uslužbenci se hvalijo, da so našli »recept« za svoj delovni zagon. Kot poročajo klinični psihologi mikrodoziranje s psihedeličnimi substancami praviloma, ne povzroča halucinacij, temveč poveča »koncentracijo, čustveno zadovoljstvo in domišljijo«.

Kaj se je zgodilo s poezijo, glasbo in naravo kot virom navdiha? Premalo časa, premalo dostopa, premalo možnosti – vse to so možni razlogi, zakaj je nastal trend mikrodoziranja. Nekateri menijo, da je to prvi korak h »sprejetju psihedeličnih substanc v družbo«.

Vsi enakopravni vsi zadeti

Psihedelični izvlečki gob se že uspešno prodajajo, pospremljeni s komentarjem, da spodbujajo delovno aktivnost od umetnikov do poslovnežev. Lepota, ljubezen in mir so precej pozabljene dimenzije, kar ni nepričakovano. Upravičen je tudi moto, da s spreminjanjem sebe vplivamo na okolico. Vprašanje ostaja, če je možna rešitev v steklenički in nekaj dragocenih kapljicah. Spominja na večno hrepenenje, da bomo v majhnem cenovno dostopnem paketu domov odnesli rešitev za svoje težave, ki ne zahtevajo dodatnega truda in discpilnine.

Napaka bi bila z roko odmahniti pred možnimi zdravilnimi učinki psihedelikov. Odlično so opisani v zaključni nalogi Eme Špan (Univerza na Primorskem). Vendar z njimi najbolje in najuspešneje ravnajo tisti, ki imajo o njih tradicionalno znanje – šamani in šamanke. Čeprav je tudi na tem področju že v skokovitem porastu »zadeti turizem«. Nadobudni turisti z debelimi denarnicami pričakujejo »razsvetljenje«, da pustijo svoje potrošniške travme v džungli in se vrnejo višjim delnicam naproti. Svete rastline pa ne delujejo tako, na dolgi rok prav gotovo ne. Zato se tudi tisti, ki podpirajo uporabo psihedelikov, zavedajo nevarnosti. Odprtost ljudi pod vplivom takšnih rastlin je možno še hitreje zlorabiti. Podobno kot so nekdanji hipiji hitro podlegli blišču 80-ih, so sodobni hipsterji na mikrodozah idealni sužnji neskončne digitalne reke zahtev pametnih naprav, ki jih hranimo ljudje.

Treba je tudi upoštevati, da lahko tudi od mikrodoziranja nekateri postanejo psihološko (ne telesno) odvisni, saj računajo, da jim bo psihedelični dodatek prinesel tisti zaželeni navdih, zagon in optimizem. Možno ga je najti povsod okoli nas in v nas samih, a pod pritiski nenehne rasti, kot da je ekonomija rakavo tkivo, se iskre ustvarjalnosti hitro spremenijo v požar panike. Svete rastline so namenjene naravi v nas samih in ne tekmovanju za večjega napihljivega plastičnega flaminga od soseda. V tem pogledu ne potrebujemo psihedelikov za bad trip, ker smo že trdno ujeti vanj.

Klik na Zelena trgovina, je podpora neodvisnemu mediju. Hvala.

Zdravo Slovenija 2-18 oblačia.jpg

Foto: Pixabay

Mikročipiranje – tisoči na Švedskem se odločajo zanj

Mikročipiranje – tisoči na Švedskem se odločajo zanj

Črna roka cenzure na družbenih omrežjih

Črna roka cenzure na družbenih omrežjih