Načrtna seksualizacija otroštva

Načrtna seksualizacija otroštva

Kaj nam pove o našem odnosu do otroštva in odraščanja, da je »muza« Karla Lagerfelda 16-letna Kaia Gerber, ki je bila vodilna manekenka zadnje Chanelove modne revije v obleki, ki spominja na poročno? Takoj za njeno podobo v kakšni reviji bo sledila nova peticija, ki se zgraža, da se poročajo najstnice v Pakistanu. Res ni prav, da se! Vendar zakaj modo za odrasle še vedno zastopajo najstnice?

Dvesto otrok je izpraševala policija

Kombinacija tehnologije in dostopa do seksualiziranih vsebin prinaša nove vrste vprašanj. Nedavno je v Angliji policija zaslišala kar dvesto šolarjev med 10. in 12. letom, ker so si pošiljali gole fotografije po telefonu. Otroška nagajivost in zgodnja puberteta je en vidik tega dejanja, na drugi strani se policija boji, če takšne podobe pridejo v roke organiziranega kriminala (otroška prostitucija).  Pošiljanje fotografij golih otrok je namreč kaznivo dejanje.

Prehitro izpostavljanje seksualiziranim vsebinam nima dobrega učinka na otroke, meni psihologinja Carolyn C. Ross, spodbuja namreč njihovo nezupanje v odnose in vpliva na vedenje, ki jim lahko škoduje.

Nekateri pediatri pa se tudi sprašujejo, če ni hitri porast v številu zdravstvenih ustanov, ki invazivno in nepovratno spreminjajo spol otrokom pred 16. letom preuranjen? Kajti ponovno je tu vprašanje spolne identitete pred iztekom pubertete in uvajanje vsebine, ki je za otroka obremenjujoča.

Priča smo pojavom, kot je »drag klub« za otroke, kjer se otroci preoblačijo v visoke pete in se izrazito ličijo, kar je splošno odsvetovano otrokom zaradi zdravja. Izrazoslovje in nastop otrok, ki se oblačijo v seksualne ikone manj spominja na samostojno otroško raziskovanje, temveč na »trend«. Kako lahko desetletnik napoveduje, da bo največja zvezda na instagramu in po njem posnet film?  

Ličenje otrok, preoblačenje v kostume, različni šovi in avdicije, ki nagovarjajo otroke in mladino so tako predvsem generator dobička. So postale kakovostne vsebine in smiselno vključevanje v družbo prepoceni ali so tako malo vredni potomci?

Na drugi strani – odvzem otrok

Otroštvo je na drugi strani ogroženo tudi z odvzemom staršev. Norveške oblasti so prepoved telesne kazni vzele po mnenju tudi nekaterih strokovnjakov, radikalno, piše BBC. Odvzem kar petih otrok, kar se je zgodilo norveški družini, na podlagi prijave, da jih telesno kaznujejo, kar lahko pomeni, da so jih udarili po roki, če so na primer želeli vreči kaj na tla v trgovini.

Pop glasba, ki jo spremljajo otroci, vključuje pornografizirane vsebine in nasilje, ob tem so nekdaj sprejemljivi prijemi vzgoje postali kaznivi. Kar 170 norveških strokovnjakov je na oblasti naslovilo protest zaradi delovanja socialnih služb. Kajti večina odvzemov otrok ne temelji na realnih vzrokih: nasilje v družini, alkoholizem, odvisnost od drog, temveč je najpogostejši razlog odvzema »pomanjkanje starševskih kompetenc«. Češki predsednik je zato norveško socialno službo javno primerjal z nacistično organizacijo Lebensborn, ki je ugrabljala otroke in jih dajala v posvojitev »pravim« družinam.

Yngve, načelnik državnega arhiva v Bergnu, je to spoznal v lastni družini. Njegova vnukinja je bila odvzeta, ker je nanjo pazila babica iz Kitajske, kar je bilo »sumljivo«. Na Švedskem so podobne težave. Rejniške družine prejmejo za skrb otroka 30.000 evrov na leto.

Zdi se, da smo priča novi krizi odraščanja, ki je vpeta v skrajnosti.

Klik na oglas = podpora za nas! HVALA!

Foto: Instagram @desmondisamazing

Trumpova strategija: »Ne bomo zapustili Sirije«

Trumpova strategija: »Ne bomo zapustili Sirije«

Kdo so »dobri« begunci? Iz Jugoslavije seveda!

Kdo so »dobri« begunci? Iz Jugoslavije seveda!