Islandska vlada sredi pedofilskega škandala

Islandska vlada sredi pedofilskega škandala

Rejkjavik - Kakor poročajo mediji, je islandski premier Bjarni Benediktsson posredno vpleten v škandal izpustitve obsojenega pedofila. Gre za dejanje njegovega očeta, ki je pomagal na prostost obsojenemu pedofilu zaradi večletnih posilstev otroka.

Javnost se je odzvala s protestom, zato je Benediktsson sklical hitre volitve, ki bodo novembra.

Storilec zločina, tako navaja Chicago Tribune, Hjalti Sigurjón Hauksson je več kot desetletje posiljeval posvojenko, ki je bila na začetku zločina stara 5 let. Kljub temu je obsojenemu zločincu oče premierja Benedikt Benediktsson napisal priporočilno pismo. Islandska zakonodaja namreč omogoča pomilostitev, če storilec dobi tri priporočila. Tako je bil zločinec v zaporu le 6 let, ker je prejel priporočila. Žrtev posilstva je izjavila, da se ji zdi pomilostitev nedoumljiva in da jo storilec zopet nadleguje po telefonu.

Javnost premierju očita, da podatka o piscu priporočilnega pisma ni razkril javnosti, temveč so bili podatki razkriti šele po večjih pritiskih. Piratska stranka Islandije je ogorčena, prav tako kot javnost in bo zaradi poteka dogodkov organizirala nove volitve.

Islandski Grapevine piše, da omenjeni primer ni osamljen, tudi pravnik Róbert Árni Hreiðarsson je bil po treh letih zaradi priporočil izpuščen iz zapora, kjer je pristal zaradi spolnega napada na najstnice. Njegov odhod na prostost je sprožil vprašanje možnosti izpustitve zaradi priporočil v Islandiji.

S klikom na oglasni prostor podpirate neodvisni medij. Hvala.

Foto: Vir.

iPhone X, vohunsko orodje v žepu množic

iPhone X, vohunsko orodje v žepu množic

Operacija Gladio, nož na grlu Evrope

Operacija Gladio, nož na grlu Evrope