#GoogleMemo – programer odpuščen zaradi mnenja o ženskah

#GoogleMemo – programer odpuščen zaradi mnenja o ženskah

Google Memo, če vtipkate besedi, vas bodo zasuli članki in videoposnetki, ki pojasnjujejo, zakaj je bil 28-letni James Damore odpuščen s tehnološkega giganta Google. Generalni direktor Googla Sundar Pichai je zaradi pisanja Damora celo prekinil svoj dopust. Njegovo odpoved je utemeljil s tem, da so njegova diskriminatorna stališča o ženskah, za podjetje nesprejemljiva.

Pisanje Jamesa Damora o razmerah v Googlu, ki se vsaj navzen trudi za večjo »raznovrstnost« zaposlenih, je amaterski poizkus argumentiranja, zakaj so moški boljši na zahtevnih tehnoloških položajih kot ženske. Kar seveda ne bo držalo, nekatere ženske so boljše, nekatere slabše, spol ni pomemben. Težko pa je oporekati njegovemu opažanju, da obstajajo biološke razlike med moškimi in ženskami. Banalna opazka je v zadnjih letih postala svojevrsten tabu, iz katerega kalne mlake se napajajo tako lažni levičarji kot zagrenjeni konservativci. Prvi bi ženski nalepili brke in ji spremenili spol, drugi pa bi jo v roza obleki razstavili kot tajnico. Za ženske oboji niso nič dobrega.

Namesto, da bi Google če se ne strinja s stališči zaposlenega, enostavno dopustil drugačne poglede, ga je zatrl. Njihova poteza je podelila moč konservativcem, ki komaj čakajo, da ženske spravijo iz delovnih mest. Morda pa je bil to namen? Kdo se bolje spozna na reakcije na spletu kot Google? Kako naj si sicer razlagamo interno elektronsko sporočilo uslužbenca Googla »čestitke, imate bel penis.« Avtor ni bil odpuščen.

Nespodobna ponudba?

Že brez pisma Jamesa Damora Google ni ravno vzorno podjetje.  6o uslužbenk podjetja se namreč pripravlja, da bo tožilo Google, ker jih premalo plača. Podjetje zaposluje na pomembnih tehnoloških pozicijah le borih 31 odstotkov žensk. Poleg tega, da te ženske s položajem in odnosom do njih niso zadovoljne.

Tehnološka podjetja, kot so Facebook, Apple in Google, so uslužbenkam ponudila možnost zamrznitev jajčec. Kot bi hoteli ženskam namigniti, da reprodukcije niso zmožne upravljati same? Ponudbo o zamrznitvi so namreč dobile le tiste, ki so bile stare čez 30 let in samske. Prav gotovo se nihče ni ukvarjal s tem, da so jih tako ponižali.

Programer, ki je čez noč zaslovel

Še nekaj je treba povedati o avtorju Jamesu Damoru, da izhaja iz okolja, kjer kot beli moški ni trpel diskriminacije, obiskoval je Univerzi Harvard in Princeton, bil je tudi šahovski prvak. V izjavah za večje časnike je že napovedal tožbo proti delodajalcu. Medijsko je čez noč pristal v globalnem centru pozornosti.

Zagrizeni desničar Stefan Molyneux je poskrbel, da je Damora ob škandalu z odpustitvijo z Googla intervjuiral. Vendar je Damore presenetil. V njunem pogovoru je očitno, da se je mladi mož počutil v podjetju predvsem politično odrinjenega, ter da ni tako zavzet za »desničarsko stvar«, kot je Molyneux predvideval. Gostitelj je citiral Damora in njegovo pisanje, da so moški bolj naklonjeni sprejemanju tveganj, kar ga je očitno navdušilo. Damore je umirjeno odgovoril, da je to dejstvo, ki ni nujno dobro za moške. Saj zaradi tega preveč (!) delajo in se pehajo za statusom. Kot je povedal, si zase želi družinsko življenje brez milijonov dolarjev in nenehnega razdajanja za kariero. Molyneoux je pogovor nespretno navezal na drugo temo.

Medijsko se je hitro znašel Julian Assange, ki je Jamesu Damoru je ponudil službo v projektu Wikileaks, s pripisom, da je cenzura za slabiče.

Odmevna ponudba za službo.

Odmevna ponudba za službo.

Assange še kako dobro ve, da je Google »zlata jama« tajnih podatkov, saj sodelujejo s CIA in ameriško vojsko. Eric Smit, piše Assange, je kot nekdanji generalni direktor Googla doniral 100.000 dolarjev Forumu Holbrook, ki je v upravnem odboru skupine Bilderberg in Trilateralne komisije.

James Damore ima že novo službo in globalno prepoznavnost na račun šibkega srednješolskega eseja, Google pa je svoje umazane posle in spletkarjenje spet spretno prikril z zgodbo za javnost. Morda bodo programerke na Googlu v prihodnosti bolje plačane, njihovo delo pa bo še naprej podpiralo temelje ameriškega imperializma s pomočjo cenzure in vohunjenja.

Neonacisti ali kdo plačuje ameriške »zmerne upornike«? Charlottesville#

Neonacisti ali kdo plačuje ameriške »zmerne upornike«? Charlottesville#

Venezuela proti Imperiju - edina država, kjer protestirajo bogataši

Venezuela proti Imperiju - edina država, kjer protestirajo bogataši