Neonacisti ali kdo plačuje ameriške »zmerne upornike«? Charlottesville#

Neonacisti ali kdo plačuje ameriške »zmerne upornike«? Charlottesville#

Veliko jih je, ki ne vedo, da so fašisti. Izvedeli bodo, ko pride čas.
Ernest Hemingway, Komu zvoni

»Policija ne preprečuje spopadov in ne varuje ljudi,« tako povzemajo neodvisni poročevalci dogodke v Charlottesvillu. Končno imamo ameriške »zmerne upornike«, pa ugotavlja Julian Assange. Nezadovoljni in ogorčeni so zaradi politike svoje domovine. Na fotografiji shoda v Charlottesvillu, ki je ta vikend zahteval žrtve, vidimo razjarjene moške z baklami. Prepoznavni obraz neonacističnega shoda je na tviterju postal komaj 20-letni Petar Cvjetanović. Podoba skupine spominja na zloglasni Klux Klux Klan ali dogodke Euromaidana, kjer so bili ukrajinski neonacisti deležni podpore ameriške politike. Zdaj so tovrstni »zmerni uporniki«, ki jih ameriška politika velikodušno podpira z orožjem in denarjem izven svojih meja, prišli na domače ulice. Skrajni desničar (Alt Right) je na shodu v Charlottesvillu z avtomobilom zapeljal v skupino protestnikov ter ubil 32-letno Heather Heyer in ranil več drugih udeležencev antifašističnih skupin. Bodo zato osumili vse kristjane ali bele moške terorizma, kot je to običajno pri islamskih skrajnežih, se sprašuje Glenn Grennwald? Umberto Eco, ki je živel v času fašizma, ga je natančno opisal kot socialno frustracijo. ZDA so tempirana bomba socialnih frustracij vseh vrst.

Ko miljarderji sprejo ljudi

Kot ugotavlja neodvisni novinar Luke Rudkowski, ameriške neonaciste financirata milijarderja brata Koch in fundacija DeVos. Tako imenovano antifašistično fronto (ANTI-FA) pa bogatun Soros. Torej tajkuni, ki so si z manipulacijami in ožemanjem ljudi pridobili nemoralne količine premoženja, zdaj »dobrodelno« posegajo v politiko? Nedvomno imajo ameriški demokrati jasen načrt, da Donalda Trumpa v najkrajšem možnem času odstranijo s politike, navaja John Pilger. Je neonacistični shod del strategije političnega konca predsednika?

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Spopad nezadovoljnih skupin v mestu Charlottesville je ne glede na politične intrige realni odraz ameriške družbe, kjer so revni tako beli potomci priseljencev kot tudi potomci zasužnjenih in kasnejših priseljencev. ZDA so dežela sanj le za bogate, običajni ljudje pa živijo v državi, na katere pravičnost in pomoč se ne morejo zanesti. Univerze so za premožne, zdravstvo prav tako, sodišča pa Afroameričane pošiljajo na suženjsko delo v zapore, kakor, da se sramotna zgodovina te države nikoli ni končala. Tragedija v Charlottesvillu kaže, da belci, ki niso potomci ameriške aristokracije, kulturno in materialno životarijo, kakor tudi tisti, ki jim nikoli niso bil zares dovolili možnost dostojnega življenja.

Ne pozabimo, da je bilo prejšnje leto v znamenju protestov v kempu Standing Rock proti napeljavi naftovoda skozi zadnji košček staroselske zemlje v Severni Dakoti. Številna staroselska ljudstva so z molitvijo in povsem neoborožena skušala rešiti sveto reko in pokopališče prednikov. Zato so bili deležni napadov prisilno naščuvanih policijskih psov, zapiranja v pasje kletke, zapornih kazni za starke, ki so prepevale, polivanja z vodo pri stopinjah pod ničlo in posredovanja specialnih enot. Izključno zato, ker je naftovod investicija bogatašev! Ne zaradi narave ali ljudi, ki bi jo z vso svojo dušo radi obvarovali.

Zakaj v Charlottesvillu ni bilo takšne policijske intervencije kot v kempu Standing Rock? Ker je mesto brez vrednosti za milijarderje, ki obsceno podpihujejo razočarane množice v skrajnih stališčih. Le zakaj ne bi ustanovili mesta po trajnostnih načelih, kjer je hrana brez strupov in otroci varni, šolanje in osnovno zdravstvo pa kakovostno in prijazno? Kako to, da svoje milijone dolarjev namenjajo v politične spletke, ki ne pomenijo kosa kruha za lačnega in operacijo za revnega?

Laži slovenskih medijev o Siriji, zdaj, ko se vračajo begunci, molčijo!

Laži slovenskih medijev o Siriji, zdaj, ko se vračajo begunci, molčijo!

#GoogleMemo – programer odpuščen zaradi mnenja o ženskah

#GoogleMemo – programer odpuščen zaradi mnenja o ženskah