Na »razvitem Zahodu« grde stavbe grdo gorijo

Na »razvitem Zahodu« grde stavbe grdo gorijo

»Kam je šlo 10 milijonov funtov?« je zgroženo spraševal mladenič, ki je celo življenje preživel v londonski stolpnici, katere ime bo sinonim za grozo, Grenfell Tower.

Trenutek, ko mati iz 9. nadstropja goreče stavbe vrže dojenčka v skrajnem obupu, da bo vsaj nekdo preživel, je nezaslišana agonija. Ta dojenček je preživel. 12 drugih oseb ni, še več smrtnih žrtev iščejo gasilci in reševalne ekipe.

Kaj je še povedal mladenič? Pozabite na terorizem, prav muslimani, ki so ob enih zjutraj molili in opazili ogenj, so preprečili najhujši pomor. Sprašuje se, ali stavbe niso načrtno zažgali pohlepni kapitalisti, ki niso prenašali revnejših sostanovalcev v soseski. Ne, nikoli niso bili zaželeni, pove mladenič zgroženi novinarki. Iz goreče stavbe Grenfell Tower so namreč bežali stanovalci in stanovalke, za katere se neuradno ve, da so »nižja kasta«, niso pravi »beli« Britanci. Že leta in leta so opozarjali, da je stavba katastrofa, ki samo tiktaka.

Zakaj se ni nihče zganil? Zato, ker so »nižja kasta«, kar je jasno. Stavba je v lasti občine, ki je, zapomnite si to besedo in se je bojte kot hudič križa, izvedla »outsourcing« za vzdrževanje in prenovo stavbe. Kar pomeni – služimo na revežih, dokler ne umrejo, mi pa smo še bolj bogati. No, to je med drugim realnost tega opevanega razvitega zahoda, to je podoba prostega trga in kapitalizma. Da nisi vreden niti enega protipožarnega alarma, ki stane zelo malo.

Kdo je porabil 10 milijonov funtov, se natanko ve. Ampak bogataši so »višja kasta« kot Tony Blair, soodgovoren za pomor v Iraku. Nedotakljiv, čeprav krvavih rok. Podobno kot britanska kraljeva družina, ker za Buckinghamsko palačo se vedno najde denar za dostojno prenovo. So tam tudi pozabili na požarno varnost? Za tistih nekaj 775 soban in skromnih 370 milijonov funtov! Ogledalo zahodne demokracije: parket v palači in zoglenjena trupla v gnili stolpnici.

Grenfell Tower ni le simbol za tragičen požar, temveč tudi pokazatelj kakšna je socialna politika tako imenovanega razvitega Zahoda, ki s hropenjem in obtožbami obsoja vse okoli sebe za nerazvite.

Videla sem stolpnice in bloke v Londonu, bila sem tudi v najbolj socialističnih blokovskih naseljih na Poljskem, Slovaškem, Češkem in Madžarskem, a stanovanjske bede, kot jo vidiš v Londonu, ne vidiš zlepa v Evropi. Že v sami gradnji, na katero se prav nič ne spoznam, a tako tankih oken, tako prosojnih vrat in skorajda neobstoječih sten kot v Londonu še nisem videla, kakor tudi zanemarjenosti. Takrat sem ugotovila, da je bil socializem na »navadno ljudstvo« soliden temelj. Vsaj okna so dobro držala in ploščice niso odpadale, kar sem imela priložnost videti jaz.

Če Jeremy Corbyn ne odstavi monarhije in ne sezida vsaj socialističnih naselij, bo britanska demokracija ostala razredna družba, kjer so podaniki vredni le toliko, kolikor si lahko »elita« vanje lahko obriše zlate čeveljce.

Mladenič, ki ne verjame, da je bil požar nesreča, kar je povedal v živo za televizijo, je rekel »fucking government«, kletvico. Novinarka je rekla, da se opravičuje za njegov žaljivi govor.

Mrtvim v stolpnici se ne bo mogel opravičiti nihče. Otrokom in staršem, ki so zgoreli zaradi pohlepa »razvitih« oblik trga. Lepe besede so pomembne, ampak še veliko bolj dejanja.

Mladenič ve. Beseda je to, kar mu je ostalo. Dovolj je lepih laži o demokraciji.

Komentar na Facebooku je požar v stolpnici Grenfell Tower označil za »socialno in etično« čiščenje. Nekaj kar britanski imperij zelo dobro pozna in izvaja že stoletja.

Presstitucija in novinarji kot vojni zločinci

Presstitucija in novinarji kot vojni zločinci

Marketing identitet -  8 letni Drag Queen

Marketing identitet - 8 letni Drag Queen