Magna Steyr: Potreben je vseslovenski upor!

Magna Steyr: Potreben je vseslovenski upor!

Bomo Slovenijo zavili v celofan in podarili kot bombon izkoriščevalcem? Novinarka Tednika Jelena Aščić meni, da je argument, da moramo sprejeti umazano, strupeno industrijo iz razvitejših držav zaradi delovnih mest, škodljiv in žaljiv. Delovno mesto, ki pomeni garanje po 12 ur na dan v izjemno težkih delovnih pogojih za manj kot minimalno plačo, pač ni delovno mesto, ampak veriga, na katero je pripet mezdni delavec brez vsakršnih pravic, ugotavlja.

»Vsi samo govorite o novih delovnih mestih. Zakaj nihče ne poizkuša ohranit že obstoječih delovnih mest,« je povedal krajan občine Hoče Slivnica.

Trenutno je v službi v podjetju, ki ga je država drago prodala tujcem, ki so podjetje finančno izčrpali in odpustili nekaj sto ljudi, kljub zagotovilom, da se to ne bo zgodilo. Zdaj naj bi država to podjetje kupila nazaj z davkoplačevalskim denarjem.

»S strani župana občine Hoče Slivnica smo bili občani že velikokrat izigrani in iz tega izhaja upravičen strah. Kljub večmilijonskemu projektu izgradnje kanalizacijskega omrežja, se naš drek se vedno izteka v ponikovalnike. Ob tem plačujemo velike zneske na položnicah za čistilno napravo Dogoše. Na občini trdijo, da gre za napako projektanta.«

Kakšna škoda za zdravje bo, če se bo takšna napaka projektanta zgodila pri projektu lakirnice Magna? Včerajšnja nesreča na Vrhniki je zlovešče opozorilo, kaj pomenijo takšni obrati.

»Naša občina po umrljivosti zaradi rakavih obolenj izstopa iz slovenskega povprečja, Slovenija pa močno iz evropskega. V naši občini bi morali biti dvojno zaskrbljeni in predvsem dvojno pozorni na vse zunanje dejavnike, ki predstavljajo potencialno tveganje za okolje in zdravje ljudi,« opozarja Ekološka iniciativa Rače.

»Glede na predviden velik vpliv obratovanja lakirnice na poslabšanje kakovosti zraka in pomanjkljivosti Poročila o vplivih na okolje nasprotujemo osnutku odločitve, ki jo je pripravila ARSO.« Ekološka iniciativa Rače je na ARSO posredovala mnenje in pripombe na osnutek okoljevarstvenega soglasja in na Poročilo o vplivih na okolje za industrijski obrat Magna Nukleus v Hočah. Po podatkih NIJZ ima le 3% občanov v njihovi občini dostop do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti.

Nedopustna razlastitev državljanov

Oddaja Tednik opozarja, da nameravajo zaradi gradnje lakirnice družbe Magna Steyr na rodovitnih poljih v občini Hoče - Slivnica lastnike zemljišč enostavno razlastiti. Ponujena jim bo nadomestna lokacija, za katero bo treba posekati kar 66 hektarjev Rogoškega gozda. Župan Marko Soršak je za oddajo izjavil, da je gozd star »le« nekaj več kot sto let? Na čem temelji takšen odnos do gozda?

Spomnimo se na spodletelo investicijo Joca Pečečnika v Ljubljani, ne s strupenimi snovmi, gre za zavrnjeni hotelsko-igralniški kompleks. Popoldanski vrtičkarji v centru glavnega mesta so gladko ustavili projekt za več sto delovnih mest. V primeru Magna pa se gre lahko čez ekologijo, gozdove in kmete in nikomur nič? Je zdravje ljudi na podeželju manj pomembno kot Plečnikova zapuščina?

Halo vlada! Zaslužite si vseslovenski upor in ukor pred izključitvijo. Strupene emisije industrije zastrupljajo ne glede na sprenevedanje vladajočih, je zapisala Valeri Kochmann.

Vanja Kovač, novinarka Tednika navaja, da je minister Zdravko Počivalšek prostodušno izjavil, da bomo delovna mesta pač uvažali, če ne najdemo delavcev za delo v livarni pri nas. Multinacionalki, ki ima večje letne dobičke od celotnega slovenskega BDP-ja, smo dodali kar 18 milijonov »soinvesticij« za 400 delovnih mest, opozarja.

»Med izjavo je gospod minister, potem, ko se je kamera že ugasnila, tudi vzrojil, češ da bom zagotovo naredila negativen prispevek, da to vidi že po mojih vprašanjih. Pri tem bi poudarila, da vladajoča politika ponavlja, da ne bo ostalo samo pri lakirnici, temveč se še vedno govori o gradnji avtomobilskega obrata in 3000 delovnih mestih. Direktor Magne International, Dan Walker je za kanadski medij povedal, da razen gradnje lakirnice, nimajo načrtov gradnje proizvodnega obrata v Evropi. Na to moje vprašanje je Počivalšek vzrojil, da lažem in da delam po naročilu. Ko sem ga vljudno opomnila, da naj ostane profesionalen, je rekel, da ne bo, ker njemu tega ni treba. Ostati profesionalen namreč. Avtomobilski velikan - kanadsko-avstrijska multinacionalka Magna Styer - bo v mariborsko regijo prinesla razvoj gospodarstva in okrog 3000 delovnih mest, so bile vznesene napovedi naše vlade v začetku leta, zdaj pa se govori o 400 delovnih mestih.«

Morda ni odveč pogledati tudi, kakšne bonuse si delijo ti uspešneži Magne International, ki plačujejo delavcem uborne mezde. Razkosamo naj zemljo in gozdove, da bodo bogati še bogatejši? Da, bolje je, da vrabci skačejo po neobdelani njivi, kakor da imamo na njej kapitalsko-izkoriščevalski in strupen obrat!

Minister Počivalšek, ste prepričani, da slovenski kmetje ne bi gojili paradižnika, solate ali pravilno dolgih kumar, če bi dobili 28 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja?

Kumare bomo pojedli ali vložili. Vi lahko greste na delo v lakirnico, če menite, da je to pridobitev za vas osebno. Za Slovenijo prav gotovo ni!

Rešimo Rogoški gozd!

 

Nova globalna supersila: »Kitajci so že tukaj«

Nova globalna supersila: »Kitajci so že tukaj«

Misija Latvija: Vojaki pametnejši od generalov?

Misija Latvija: Vojaki pametnejši od generalov?